Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Prostatı ihmal etme
HABERİ PAYLAŞ

Prostatı ihmal etme

Haberin Devamı

40’lı yaşlardan sonra erkeklerin cinsel yaşamında iniş süreci başlıyor. Bunun üzerine bir de prostatın belirtileri eklenince sertleşme sorunuyla karşı karşıya geliyorlar. Prostatı ihmal etmeden bir üroloğa gidin, dertlerinize çare bulunur.

SORU: İstek duymuyorum

36 yaşındayım. Evlilik hazırlıkları yapıyorum. Son birkaç aydır cinsel ilişkiye girmek için istek duymuyorum. Bu normal mi? Yani cinsel isteksizlik genç yaşlarda da görülüyor mu? Tedavisi var mıdır?

CEVAP

Çok sık olmasa da bazen genç erkeklerde cinsel isteksizlik olabilir. İsteksizlikte başarısızlık korkusu ve prolaktin hormonunun fazla olması etkilidir. Prolaktin beyindeki hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Beyindeki iyi huylu bazı tümörler prolaktinin fazla salgılanmasına yol açabilir.

Genç erkekler eğer isteksizlikten yakınıyorsa, mutlaka kanlarındaki prolaktin düzeyini araştırmalılar. Tedavisi kolaydır. Bazı ilaçlarla prolaktin hormonu belli bir seviyeye düşürülür, böylece isteksizlik şikayeti ortadan kalkar.

SORU: Prostat cinsel yaşamı etkiler mi?

59 yaşındayım, 35 yıllık evliyim. Bende prostat büyümesi var. Acaba prostat büyümesi cinsel yaşamımı etkiler mi? Neler yapmam gerekiyor?

CEVAP

Şikayetlerin derecesine bağlı olarak erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Diyelim, 60 yaşında birinin prostatı çok büyüdü. Bu yüzden de sürekli tuvalete gidip, idrar yaparken yanmalar, sızılar yaşıyor. Akşam yatağa yattıktan sonra 1-2 saatte bir tuvalete kalkma ihtiyacı duyuyor. Bu durumdaki birinin bir anda odaklandığı tek şey idrar problemleri olur.

Doktora başvurun

Öyle ki, sinemaya gittiğinde ilk önce tuvaleti gözüne kestirir. İşte tüm bunlar cinsellikten uzaklaşmak için yeterli sebep. Kişi öyle sorunlar yaşıyordur ki, cinsellik umurunda bile değildir. Maalesef bu şikayetler sertleşme sorununu da tetikleyebilir.

Zaten 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin cinsel yaşamında bir iniş süreci olur; performansta bir azalma süreci başlar. Bir de bunun üstüne prostatın yol açtığı belirtiler eklenince hasta sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Eğer hasta bir üroloğa başvurursa önce prostat yakınmaları ortadan kaldırılır, buna bağlı olarak da sertleşme sorunu düzelir.

SORU: Penisimde yamukluk var, düzelir mi?

26 yaşındayım, bekarım. Penisimin alt kısmında delik olduğu için ameliyat geçirdim. Ameliyattan dolayı aşağı doğru yamukluk var. Nöroloji uzmanına muayene oldum. Sorunun giderilmesi basit olur mu? Yoksa parça mı eklenmesi gerekir?

CEVAP

İdrar deliğinin penisin alt kısmında olmasına hipospadias adı verilir. Bazen beraberinde chordee adı verilen fibröz bir bant da bulunur ve penisi aşağıya doğru eğik hale getirir. Tüm bunların ameliyat ile düzelmesi mümkündür. Ama bunlar özel ameliyatlar olduğundan bu konularda deneyimli bir üroloji uzmanını tercih etmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder