Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tedavi sonrası tüp bebek
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi sonrası tüp bebek

Varikosel baba olmayı zorlaştırıyor. Kadın hamile kalsa bile düşük vakası daha sık görülüyor. Bu nedenle çifti tüp bebeğe yönlendirmeden önce varikosel mikrocerrahi yöntemle tedavi edilmeli.

NEDEN MORARDI?

25 yaşındayım. Korunmasız ilişkiye girdim. Sabah penisimin dip kısmına yakın yerde morluk fark ettim. Bu zedelenmeden mi kaynaklanıyor yoksa bu cinsel hastalık mı?

Korunmasız cinsel ilişki her zaman önemli riskler içerir. Burada bahsettiğiniz ve bir gün sonra ortaya çıkan morluğun sebebi büyük ihtimal ile cilde ait ve zorlanmadan oluşan basit bir damar çatlamasıdır ve hızla düzelir. Birkaç günde geçmez ise bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

SORUN VARİKOSEL Mİ?

Eşim 2014’te varikosel ameliyatı oldu. 3 kez gebe kaldım ama kürtaj yapıldı. 2016’da tüp bebek denedik, tuttu, yine düşük yaptım. Düşüklerin varikoselle ilgili olabilir mi?

Varikoseli olan hastalarda spermiyogramdaki bozuklukların haricinde başka kısırlık etkenlerinin de olabileceği bilinir. Spermiyogram değerlerindeki bozukluğa ek olarak hatta bazen bu değerler normal olmasına rağmen varikoseli bulunan hastaların normal yol ile tüp bebek gibi yardımlı üreme yöntemleri ile netice alamadıkları görülür. Varikoseli olanlarda sıklıkla spermlerin içindeki DNA parçalanma oranı artmakta, sonucunda spermin yumurtayı döllemesi ihtimali azalmakta, döllenme olsa dahi erken düşük vakaları sık görülür. Varikoseli olanlar aşılama ve tüp bebeğe yönlendirilmemeli, önce mikrocerrahi varikosel ameliyatı ile sağlıklı sperm üretmeleri sağlanmalıdır.

ŞİŞLİK NEDEN İNMEDİ?

23 yaşındayım. 2 yıl önce çift taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyat sonrası sağ testisimdeki şişlik inmedi. Nedeni ne olabilir?

Yumurtanızdaki şişme iki nedenden ortaya çıkabilir; ameliyatta kapılan mikrop nedeniyle oluşan enfeksiyon veya ameliyatta lenf kanallarınızın istem dışı bağlanarak lenfatik dolaşımın bozulması. Lenf kanallarının bağlanması sonucu yumurta etrafına sıvı toplanmasına hidrosel denir, zamanla artabilir, yumurtada ısı artışına sebep olup sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Varikoselin mikrocerrahi ile yapılması bu komplikasyonu ortadan kaldırmanın tek çaresidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder