Rauf TamerMuhteşem mektuplar
HABERİ PAYLAŞ

Muhteşem mektuplar

Haberin Devamı

Kanuni bir mektup yazmış, Fransızlar tam 100 yıl dans edememiş...
Yasak.
Bundan haberiniz var mıydı? Araştırmacı Necdet Bayraktaroğlu Muhteşem Mektuplar adlı kitabında İbrahim Refik Bey kaynaklı bir belge yayınlıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın, Fransa Kralı Fransuva’ya “dansın yasaklanması için” yazdığı mektup.

* [[HAFTAYA]]

Aynen şöyle:
“Ben ki; kırk sekiz krallığın hakanı Sultan Süleyman Han’ım. Sefirimden aldığım habere göre, memleketinizde dans namı altında kadınerkek birbirine sarılmak suretiyle, alamele-innas (herkesin gözü önünde) icrai-i lağviyyat (faydasız işler) işlenmekte olduğu mesmuu şahanem olmuştur (işitmişimdir)... İş bu rezaletin memleketime de sirayeti ihtimali muvacehesinde name-i hümayunum yed’inize (elinize) vusulünden (ulaşmasından) itibaren derhal son verilmediği takdirde, bizzat ordu-yu hümayunumla gelip men’e muktedirim.” (Yani, gelir canınıza okurum)

*

Muhteşem Yüzyıl şu ara pek popüler olduğu için, bu mektup herhalde ilginizi çekmiştir. Alâ...
Bu akşam zaten diziyi izleyeceğiz. Nerde kalmıştık? Oho, henüz 1536’larda, 38’lerde falanız... Fakat öyle bir geçer ki zaman, bakarsınız hoop, Zigetvar’a çabucak gelivermişiz. Mecburiyetten. ? Bir de yüzyıllar sonra, İmparatorluğun son dönemlerindeki mektuplar var. Hangi birini yazayım? En iyisi, siz Bayraktaroğlu’nun kitabını alıp bir okuyun... Muhteşem Yüzyıl, tarih merakımızı tetiklemiştir. Bu bile bir hizmettir. Başbakan niye kızıyor?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder