Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler

Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler

Gerçek dostumuz Pierre Loti cenapları şerefine Sabiha Sultan’dan Çerkez tavuğu tarifi

Gerçek dostumuz Pierre Loti cenapları şerefine Sabiha Sultan’dan Çerkez tavuğu tarifi

Asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti, Fransız donanmasında görevli bir subaydır. İstanbul’un önemli bir yer tuttuğu çok sayıda oryantalist eser vermiştir. İtalyanların Trablusgarp’ı işgaliyle beraber İtalyanları sert bir dille eleştirmiştir. Balkan Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin yanında...
Diyarbakır’ın tarihi Ramazan geleneği: Patlıcan meftunesi

Diyarbakır’ın tarihi Ramazan geleneği: Patlıcan meftunesi

Ramazan ve Kurban Bayramı, yaz aylarına denk geldiğinde Diyarbakır’da patlıcan meftunesi pişer. Sadece bayramlarda değil, turfanda iyi patlıcan çıkar çıkmaz ve yaz aylarında haftada bir meftune pişer. Meftun: Gönül vermiş, tutkun, hayran olmuş, anlamını taşır. Patlıcandan başka kabak meftune,...
Ramazan kültürünün lezzet incelikleri: Soğanlı yumurta

Ramazan kültürünün lezzet incelikleri: Soğanlı yumurta

“Kibar konaklarında, iftara yakın güzel sesli müezzinler Kur’an-ı Kerim okurdu. Top atıldıktan sonra zemzem-i şerif içilerek oruç bozulur, ‘iftarlık’ denen reçeller ve çöreklerle yemeğe başlanırdı.
Urfa kebaplarının sırrı pakete sığdı

Urfa kebaplarının sırrı pakete sığdı

Kebap sözcüğüne M.Ö. 2350-2150 yıllarında Arap yarımadasından Mezopotamya’ya uzanan bir imparatorluk kuran Akadlar’da ‘kabābu’ olarak rastlıyoruz. Yani en az 4-5 bin yıldır, közlenen yiyeceklere ‘kebap’ deniliyor. Peki, Urfa Kebap? Rivayet o ki; 16. yüzyılda Urfa Birecik’e gelen Halepli tersaneciler,...

Yıldız avcısından ‘Zamantaşı’ bir meyhane

Tevfik Onur Bayram bir yıldız avcısı. Galatasaray ve Fenerbahçe başta olmak üzere, basketbol şubelerine yıldız adayları bulup onları eğitiyor. Kendisi de sporcu olan Tevfik Onur Bayram’ın aklında hep bir meyhane açmak var. Dostlarıyla birlikte yiyip içme keyfini kendi mekanında yaşamak istiyor. Bir şarkı sözünde olduğu gibi “Dün akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul’un” diyor.
Dinlemek ve dinlenmek için Momo

Dinlemek ve dinlenmek için Momo

Orhan Veli’nin İstanbul’u dinlediği Boğaz’dayız. Gerçi o “Urumeli Hisarı’na oturmuşum/Oturmuş da bir türkü tutturmuşum” diyor ama biz Bebek sırtlarına çıktık. İstanbul’u dinliyoruz. Üstelik adını bir edebiyat kahramanından almış ‘Momo’da oturmuş dinleniyoruz.
Alevden fırçalarla lezzetli tablolar yapan şef lokantası: Mürver

Alevden fırçalarla lezzetli tablolar yapan şef lokantası: Mürver

Şef Yılmaz Öztürk; meşe, gürgen, elma ve kiraz ağacı dallarını tutuşturup alevden fırçalar yapmış. Bu fırçalarla kuzu, dana ve balıktan lezzetli natürmortlar yapıyor. Menüden ister klasik, ister romantik, ister modern resimler seçip yiyebilirsiniz.

Beyoğlu’na can suyu veren İrlandalı Celtic

Beyoğlu’nda birçok işletme kapılarını kapatırken, bir İrlandalı umutları tekrar yeşertti. Pandemiden önce açılan ve hızla müdavim kazanan Celtic, Narmanlı Han’dan umut veriyor.

Müjde! Masalara cemre düştü

Uzun zamandır kapalı olan mekanlar kısıtlamaların hafifletilmesiyle açıldı. “Bir bakayım, nedir durum?” diyip, Beyoğlu turu yaptım. Cihangir’deki mekanlar kısıtlamalara uygun şekilde açılmış. Müdavimi olan işletmelerin yüzde 50 kapasiteleri anında dolmuş. Boş masa yok.

Tepsi dolusu mutluluk isteyenlere: Göbete böreği

“Bizim zamanımızda…” cümlesiyle başlayan bir konuşma yapacağım hiç aklıma gelmezdi. Son zamanlarda ben ve akranlarım, 90’larda başlayıp 2010 yılına kadar süren bir Beyoğlu bohemini yaşamış kuşak olarak iç çekerek söyleniyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder