Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Mercimek köftesi
HABERİ PAYLAŞ

İki bardak kırmızı mercimeği al, aklı başından gidinceye kadar suyun altında tut. Mercimek pes edip “Bir bardak ince bulgur rafta duruyor efendim” deyince, sudan çıkar süz.

İki bardak su ile mercimekleri koy ateşe. Hakkın rahmetine kavuşuncaya kadar kaynat, ta ki ruhu ince bir süzgeçten geçebilsin.

Baktın mercimekler ruhunu teslim etmiş. O bir bardak ince bulguru al, at içine “İşte seni ihbar eden alçak buydu, aldım öcünü” de. Altını söndürdüğün mercimeğin içine koy, karıştır. Her zerresinden hesap sorsun bulgur.

Haberin Devamı

Orta boy bir soğanı “Sensiz düğün olur mu? kamberim benim” deyip, ince ince kıy soğanın hacmi de fakir bir gencin tek taş pırlantası boyutunda olsun.

Soğanın kuzeni 2 diş sarımsağı da ince ince kıy. Miktarı kifâye zeytinyağını koy tavaya. At içine kokulu pırlantaları ve sarımsağı.

Soğanlar 23 Nisan törenlerinde güneş altında bekleyen yavrucakların ensesinin rengini aldığında salçanın zamanı gelir. İki kaşık geçmiş yaz aylarının hatırası domates salçasını tavaya kat.

“Bizde ayrımcılık yoktur kardeşim. Biz salçada mı ayrımcılık yapacağız?” diyorsan. Bir kaşık da biber salçası koy.

“Bir Demet Yasemen” şarkısını Yotube’tan aç. Zeki Müren’den olsun. Şarkıyı mırıldanırken bir demet maydanoz ile bir demet yeşil soğanı kıyma zamanı geldi. “Gözünün çapağını yidiğim'' dediğin, sevdiğin yavrunun çapağı boyutlarında doğra.

Mevta mercimek ile “Koynumda yılan beslemişim” diye söylenen bulgur karışımını al, suyunu çekmiştir artık onlar. Bu ikili karıştıktan sonra geçecek süre toplamda 3 şarkı kadar olmalıdır.

Zeki Müren’den “Yalnız Benim İçin Bak Yeşil Yeşil” şarkısı mercimek köftesinin bu aşamasına çok uygun gelecektir.

3. Şarkı opsiyonel istersen “Bahçıvan” olabilir. Bir yoğurma kabına yahut tezgaha iç içe geçmiş hemhal olmuş malzemeyi koy.

Yağda kavrulmuş, kuru soğanlı salçalı yaşam özünü de biraz ılıdıktan sonra, bırak üstüne. Güzelce karıştır. Tuzuna bak, salçanın tuzu yetmeyebilir. İyice rengini bulunca taze soğan ile maydanozu da kat.

Antepliler soğan yerine taze sarımsak da kullanır. Şimdi hassas bir şekilde, ezmeden yoğur. Hoyrat davranma, yeter çektikleri eziyet.

Haberin Devamı

“Ben karabiber severim, acı severim tozlu, tuzlu baharat severim, ekşi olsun, sumak olsun öyle severim, şöyle severim” diyorsan öyle yap. Antepliler tarhun baharatı koyarlar.

Ailece damağınızı ne parlatacaksa kabulümüz. Kuru kekik ve kuru nane koymada ne istiyorsan yap. Tazesini koyabilirsin bak onda bir sıkıntı yok.

Bundan sonrası küçük köfteler haline getirmektir. Antepliler mercimeğe malhıta derler ve bu malhıta köftesinin yanında pancar “eşkilemesi” sunarlar.

Taze pancar yaprağını sıcak suda soldurup yumuşatırlar. Bir miktar pancar suyu, 2 diş dövülmüş sarımsak varsa, koruk ekşisi, yoksa limon suyu, tuz ve kuru acı biberi ve kuru naneyi karıştırıp üstüne dökerler.

Mutlaka ama mutlaka bu köftelerden küçük bir tabak yapılıp bir komşuya götürülmesi gereklidir. Bu komşu mümkünse evinden uzakta kalmış bir öğrenci olsun.

Mercimek köftesini götürürken yine Zeki Müren’den “Annem Annem Anneciğim” şarkılarını mırıldanmak uygun düşecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder