Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Öyle her balığın eti yenmez
HABERİ PAYLAŞ

Öyle her balığın eti yenmez

Denizlerimizin çoraklaştığı konusunda kimsenin kuşkusu yok. Balıkların neden tükendiğini de bilmeyen yok. Yapılması gerekeni de maşallah herkes biliyor ama birkaç vicdanlı nefes dışında ses çıkmıyor. Bereket avlanma yasağı var. O da olmasaydı bu yazı, çiftlik balıkları hakkında olurdu. Vahşi avcılık hâlâ devam ediyor. Tezgahlarda avlanması yasak olan boyda balıklar satılıyor. Lüfer diye sarıkanat bile olmamış, sarıkanat diye çinekop bile olmamış balıklar satılıyor. Siz siz olun denizlerin bekası için 28 santimden daha küçük lüfer almayın.

Haberin Devamı

Öyle her balığın eti yenmez

Bir balığın her boyunun ayrı bir adı varsa orası İstanbul’dur

Denizlerimizin haysiyetli balığı lüferin, boylarına göre adları şöyledir:

  • 10 santime kadar defne yaprağı,
  • 11-13 santim beş parmak,
  • 14-16 santim çinekop,
  • 17-20 santim sarı kanat,
  • 21-30 santim lüfer,
  • 31-34 santim kofana ve 35 santimden büyükse sırtı kara.

Lüferin en küçük ve en büyük boyları lezzetli değildir. Lüferin de 28 santimden küçüğünü almayın çünkü henüz yumurtlamadığı için neslinin tükenmesine neden olursunuz.

‘Esasen, makbul olan balık iri balık idi’

Eskiden nasıl balık yenirdi? Balık ve balık kültürü mütehassısı Asaf Muammer Bey’e kulak verelim: “Esasen, makbul olan balık iri balık idi. Balığın estetik bakımdan kusursuz olmasına son derece itina edilir, balık pişirme hususunda ihtisası olan aşçılar tutulurdu. O zamanlar her balık da yenmezdi. Boğaziçi’nin kibar sofralarında; levrek, kılıç, kırlangıç, lüfer, kefal, kalkan gibi balıklar rağbet görürdü. Adalar’da oturanlar ise sofranın baş ve muteber yemeği olarak mercan, karagöz, lipsos ve bilhassa barbunya balığı yerler ve ikram ederlerdi. Çünkü Boğaz’a gelen balıklar ekseri göçmen balıklardır. Adalar’da oturanlar ise Marmara’nın yerlisi kaya balıklarını avlar ve yerler.”

Mokteyl kokteylin nesi olur?

“Mokteyl de ne?” diyenler için kısaca açıklayalım: Kokteylin içinden alkolü çıkarınca bardakta kalan leziz içeceğe ‘mokteyl’ deniyor. Mesela Bloody Mary’den alkolü çıkarın Virgin Mary olur. Şimdi evde kokteyl yapmak için ‘Organics by Red Bull’un miksoloji şefi Yiğitcan Gençer’e kulak verelim.

Islander: Bol buzlu bardağa bir cl. Hindistan cevizi şurubu ve ardından iki cl. limon suyu ekleyin. Bardak dolana kadar simply cola ile tamamlayın. Bir karpuz dilim misket limonuyla süsleyerek servis edin.

Öyle her balığın eti yenmez

Bitter Sun: Bol buzlu bardağa 10 cl. turunçgil karışımı ekleyin. Üzerine bir karpuz dilim misket limonu sıkın ve bardağın içine atın. Taze koparılmış nane yapraklarını bardağa ekleyin ve karışımın üzerini bardak dolana kadar bitter lemon ile tamamlayın.

Haberin Devamı

Ginger Lemonade: Bol buzlu bardağa dört cl. limon suyu ve bir buçuk cl. şeker şurubu ekleyin. Üzerini ginger ale ile tamamlayın. Bir karpuz dilim misket limonu ve taze nane yapraklarıyla karışımı süsleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder