Rükzan Sağır Ağzımızın tadı kaçtı! Çikolata tüketimimiz azaldı
HABERİ PAYLAŞ

Ağzımızın tadı kaçtı! Çikolata tüketimimiz azaldı

Dünyada anlık mutluluğa giden en kolay yollardan biri çikolata tüketmek. Çünkü çikolatada yer alan aminoasit ‘triptofan’, mutluluk hormonu ‘serotonin’ salgılamamıza yardım ediyor. Ancak hayat pahalılığı çikolataya erişebilen insanların oranını etkilemeye başladı. ABD ve Avrupa’daki en büyük çikolata şirketleri satış kaybı yaşıyor. Son birkaç ayda artan fiyatlarla birlikte ABD’deki çikolata satış hacmi yüzde 2 ila 3 azalmış. Çikolata devi Hershey’nin yatırım ilişkileri yardımcı yöneticisi Melissa Poole, “Yılın kalanında da düşüş eğilimi bekliyoruz” diyor. Oysa pandeminin ilerleyen aşamalarında çikolata satışları patlamıştı.

Haberin Devamı

BÜZÜŞMASYON DÖNEMİ

Bunda hem hanelere devlet yardımı hem de karantina hayatı rol oynamıştı. Şimdi ise müşterilerin çikolata satın alma davranışları değişti. Çoklu paketlerdeki çikolataların yerine, teklilerin satışı arttı. Çikolata satışlarının fiyatlar karşısında daha da hassaslaşması muhtemel. Markalar da bu değişimi sert hissetmeyelim diye ‘ellerinden geleni’ yapıyor.

Örneğin Hershey, bazı paketlerin boyutunu küçültüp aynı fiyata satmaya devam ediyor. Buna ‘shrinkflation’ deniyor. Shrink (İngilizcede ‘büzüşmek, küçülmek’) ile ‘inflation’ (enflasyon) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. ‘Büzüşmasyon’ da diyebiliriz. Anlaşılan kendimizi daha az çikolatayla mutlu etmenin yolunu öğrenmemiz gerekecek.

Ağzımızın tadı kaçtı Çikolata tüketimimiz azaldı

ÜZGÜN POP KRALİÇESİ LANA DEL REY’DİR

Grammy Ödülleri’ni dağıtan Akademi, ABD’li şarkıcı Billie Eilish’in ‘Sad Girl Pop’ yani üzgün kız müziği yaptığını söyledi. Onunla birlikte Olivia Rodrigo ve Gracie Abrams’in adı da geçti. Z kuşağı için, evet. Billie Eilish, üzgün pop prensesi olabilir.

Billie’nin, hüzünlü pop şarkıları bir alternatif olmaktan çıkarıp ana akım haline getirdiği kesin. Ama bu müziği zirveye taşıyan kraliçe, melankolik ve tutkulu şarkıların sanatçısı Lana Del Rey’dir. “Tanrı biliyor sevdim, Tanrı biliyor kaybettim”, “Umut, benim gibi bir kadın için sahip olması tehlikeli bir şey.

Ama yine de umudum var” gibi sözleriyle zamansız ve çaresiz aşkların kadınları için gerçek bir his sihirbazı. Şair Sylvia Plath’in ruhunu müziğe taşıyabilen ozan bir yanı var. Tabii bu müziğin temellerini atan Fiona Apple, Joni Mitchell, Alanis Morisette, Avril Lavigne, Evanescence ve Amy Winehouse’un adlarını anmamak da büyük haksızlık olur.

Haberin Devamı

INSTAGRAM’IN GÖNÜL ALMA POLİTİKASI

Son zamanlarda yine algoritma değişikliğine giden Instagram, küstürdüğü eski kullanıcıları kazanmaya çalışıyor. Ben ve benim gibi kilitli hesabını yoğun paylaşım için kullanmayan kullanıcıların paylaşımlarını artık daha çok gösteriyor. Siz de fark etmiş olabilirsiniz, ‘el sallama’ emojisi ile “Şu kişi yeni bir hikaye paylaştı” diyerek bildirim gönderiyor.

Etkileşimi düşük olan kişilerin takipçileri için daha görünür olmasını sağlıyor. Kendi deneyimimde bu bildirimler görünürlüğümü neredeyse üçe katladı diyebilirim. Açıkçası Instagram, sürekli kendini kayıt altına alan ve aldıran, fotoğrafçı tutup paparazzilerin kovaladığı Hollywood ünlüleri gibi sokakta kahvesiyle yürürken video çektiren insanların normalleşmesini sağladığı için beni kazanamaz...

Haberin Devamı

Ağzımızın tadı kaçtı Çikolata tüketimimiz azaldı

Komedyen Kaan Sekban’ın, ‘ünlümsü’ diyerek dalga geçtiği sosyal medya ünlülerinin yerli tatil kültürüne verdiği zararı eğlenceli bir şekilde işlediği ‘ÇoÇo Beach’ videosunu izlemenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder