Rükzan Sağır Dünyaya dayattığı kültür ABD’yi nasıl vurdu? Silikon Vadisi Bankası’nı batıran yeni nesil hassasiyetler
HABERİ PAYLAŞ

Dünyaya dayattığı kültür ABD’yi nasıl vurdu? Silikon Vadisi Bankası’nı batıran yeni nesil hassasiyetler

Jay Ersapah, 39 yaşında bir bankacı. İngiltere doğumlu. Geçen hafta ABD’de batan Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) İngiltere ayağında finansal risk yönetimi müdürü olarak çalışıyor. Yani görevi bankanın çökmemesi için riskleri hesaplamaktı. Bahsi geçen banka, dünyada teknoloji girişimcilerine en yüksek krediyi sağlayan banka. Yani dünya ekonomisinde çok önemli bir yere sahip. Ersapah, riski yönetmek yerine şirket içinde LGBTQ kampanyaları başlatıp bunları yönetmeye koyuldu. Çalışanların cinsel tercihlerini itiraf edebilecekleri bir platform oluşturdu. Banka çöküşün sinyallerini verirken o, Avrupa LGBTQ İnsan Kaynakları Grubu’na eş başkanlık yapmaya soyundu.

Haberin Devamı

TÜM TUŞLARA AYNI ANDA BASINCA

Banka çökmeden dört ay önce, SVB’de ‘Üstün LGBT+ Rol Modelleri 2022 Listesi’nde onun adı vardı. Geçen cuma kapatılmadan önce SVB, ABD’nin en büyük 16’ncı bankasıydı. Kapanmadan önce şirketin odağının iklim değişikliğine kaydığını gösteren bir rapor yayınlandı. Irkçılıkla mücadele, sürdürülebilirlik gibi sosyal olaylar için de 73 milyon dolar bağışlamış SVB. Woke, yani uyanmış anlamına gelen yeni nesil kültürün tüm tuşlarına aynı anda basan bir kuruluşa dönmüş. ABD’li yapı malzemeleri şirketi Home Depot’nun kurucusu Bernie Marcus, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini suçluyor. Marcus, “Bu bankalar kötü yönetiliyor çünkü herkes çeşitliliğe ve yeni nesil sorunlara odaklanıyor ve yapması gereken tek şeye, yani hissedar getirilerine odaklanmıyor” dedi.

RİSK YÖNETİCİSİNİN İŞİ BU MU?

Pay sahiplerini ve çalışanlarını korumak yerine sosyal politikalarla ilgilenmeleri, görüldüğü gibi bankaları batırıyor. Bir bankanın birincil görevi küresel ısınma ya da LGBTQ hakları üzerine strateji geliştirmek olabilir mi? ABD’nin tüm dünyaya dayattığı bu yeni nesil kültürel ‘değerleri’, önce kendini vurmaya başladı. SVB, kapanıştan iki gün önce 21 milyar dolarlık menkul kıymeti 1.8 milyar dolar zararla satmıştı. Yatırımcıların hisseleri hızla satmasıyla hisseler yüzde 60 düştü. Adeta çakıldı. Ben bir ekonomi gazetecisi değilim. Bu çöküşün arka planındaki insani hatalarla ilgili ortaya çıkan tabloya dikkat çekmek istedim.

Haberin Devamı

İBRETLİK BİR SONUÇ

Günümüzün ‘hassasiyetleri’nin dünyayı batıracak kadar gerçekten kopuk olduğunun bir göstergesi oldu bu banka. Ersapah’nın ABD bankası için risk değerlendirmesi yapmadığını söylüyorlar. Ama bu savunma bankanın iki ülkede de benzer öncelikler benimsediği gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca İngiltere ve ABD ayakları birbirinden bağımsız olsaydı, HSBC, bankanın İngiltere ayağını 1 Sterlin’e satın almazdı. HSBC’nin SVB’nin İngiltere ayağını satın alarak kurtarmayı kabul etmesi, bu bankayla iş yaptığı için zor durumda kalan şirketleri rahatlattı. Yani, İngiltere bankası ABD’deki batıştan muaf kalamadı.

İSTANBUL’A GELEN JOHNNY DEPP İÇİN DOĞUM GÜNÜ HAZIRLIĞI

Johnny Depp, efsanevi gitarist Joe Perry ve metal müziğin ustası Alice Cooper ile kurduğu Hollywood Vampires adlı grubuyla İstanbul’da konser verecek. 10 Haziran akşamı İstanbul Life Park’ta verecekleri konser, Depp’in 9 Haziran’daki 60’ıncı doğum gününden bir gün sonraya denk geliyor. Konserin organizasyon ekibi NEO Events, Depp’e unutulmaz bir doğum günü sürprizi hazırlığında olduklarını söyledi. 12 bin kişilik konser, Depp için de hayatının en unutulmaz gecesi olacak. Bizim için de öyle olacak, şüphesiz! Dünyanın sanat ve kültür devlerine İstanbul çok yakışıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder