Rükzan Sağır Gazze trajedisi neden görmezden geliniyor?
HABERİ PAYLAŞ

Gazze trajedisi neden görmezden geliniyor?

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Kurucu önderimiz Atatürk’ün bizlere armağan ettiği bu müthiş eserini bugün bambaşka bir minnetle anıyorum… Eğer onun kurduğu bu cumhuriyet olmasaydı, bugün savaş jetleri şov yapmak için değil, bombalamak için uçardı tepemizde… Bunun en acı örneği maalesef Filistin’de yaşanıyor… Bugün için bambaşka bir konuya hazırlanmıştım. Ama cuma gecesi Gazze’de yaşananlara susmak, dilsiz şeytanlık olurdu… Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan savaş tüm vahşetiyle sürüyor. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in karşı bombardımanı altındaki Gazze’de 7 Ekim’den bu yana ölenlerin yüzde 40’ının çocuk olduğunu açıkladı. Ben bu satırları yazarken Gazze’de ölen sivillerin sayısı 3 bini çocuk olmak üzere 8 binin üzerindeydi. Çocukların hayatına mal olan hiçbir dava haklı olamaz. Ama maalesef bize medeniyet satanların dünyasında çocuk olmanın bir değeri yok, canınızın değeri ten renginizle, inancınızla ve paranızla ölçülüyor.

Haberin Devamı

Gazze trajedisi neden görmezden geliniyor

PARAN YOKSA HAKKIN YOK

Filistin’de devam eden kıyımın, savaş ve insanlık suçunun neden görmezden gelindiğini ABD’li düşünür ve akademisyen Noam Chomsky müthiş özetliyor. Üzerine düşünmeye değer bularak tarihe Türkçeleştirilmiş olarak da notunu düşmek adına sizlere aktarıyorum: “Filistinlilerin trajedisinin bir parçası da esasen hiçbir uluslararası desteğe sahip olmamalarıdır. Servetleri yok, güçleri yok, dolayısıyla hakları da yok. Dünya böyle işliyor. Haklarınız gücünüze ve zenginliğinize karşılık gelir. ABD içinde de bu aynı. Bunu gördüğümüze şaşırmamalıyız. Eğer Roxbury’de yaşayan fakir bir siyah çocuksanız, banliyöde yaşayan zengin bir insanın sahip olduğu haklara sahip değilsinizdir. Uluslararası alanda da aynı şekilde. Yani Filistinliler destek açıklamaları alabilirler ama kimse onlar için pek bir şey yapmayacaktır.”

Gazze trajedisi neden görmezden geliniyor

POLİTİKALARI HALK BELİRLEMİYOR

“Özellikle de ABD bir şeyler yapmaya çalışabilecek herkesi tehdit ettiğinde… Ulusal çıkar denilen şey, bizim toplumumuzdaki egemen iç güçlerin çıkarı olarak ortaya çıkıyor. Yani ulusal çıkar, hükümet politikasını belirleyen çok zengin büyük şirketlerin çıkarları demek oluyor. Bu ulusal çıkardır, toplumun çıkarı değil. Toplum temelde önemsizdir. Toplum genellikle hükümet politikalarına şiddetle karşı çıkmakta ve bunlar göz ardı edilmektedir. Toplumun büyük çoğunluğu zenginlerden alınan vergilerin çok daha yüksek olması gerektiğini söylüyor, peki ne oluyor? Zenginlerden alınan vergiler düşüyor. Ve her seferinde aynı şey oluyor. Politikaları halkın belirlediği bir toplumda yaşamıyoruz. Halk göz ardı ediliyor. Ciddi bir aktivizmle kendilerini sisteme dahil etmeye zorlamadıkları sürece de böyle (olacak).”

Haberin Devamı

Gazze trajedisi neden görmezden geliniyor

TOPLUMSAL ÇÖKÜŞÜMÜZ

Bu sözleri dinleyince milyonlarca insanın sokaklara dökülüp tepki gösterdiği halde neden bir etki uyandıramadığını anlıyorsunuz. O büyük demokrasi sistemi, sadece bir vitrinden ibaret. Chomsky, bir sosyalist. Onun zenginliğe yaklaşımına pek katılmıyorum. Çünkü bence zenginlik sahip olunan bir şey değildir. İş, ticaret ve turizm ile yaratılır. Yani kimseyi zengin olduğu için suçlayamayız. Derdimiz, zengin olduğu için masumların canına kast etme hakkını kendinde görenlerle, zorbalarla. Ve toplumların bu ahlaki çöküşü normalleştirmesiyle.

Haberin Devamı

Gazze trajedisi neden görmezden geliniyor

HAMAS NASIL ORTADAN KALKAR?

Yıllarını Orta Doğu’da CNN muhabiri olarak geçirmiş gazeteci Arwa Damon’ın şu an yaşanan trajediyle ilgili tespitleri kayıtlara girmeli: “Sivillerin kaçış alanlarının bu kadar kapatıldığı, kaçacak güvenli bir alanlarının olmadığı bir savaş örneğini DEAŞ’ın saldırdığı Felluce ve Musul’da bile görmedik. Siviller savaş alanını terk edemiyor ve insani yardım alamıyor. Bir ulusun bir devlet tarafından kasıtlı olarak elektrik, yakıt, gıda, su, tıbbi malzemelerinin kesildiğini, doktorların çocuklara uygun anestezi vermeden ampütasyon yapmak zorunda kaldıklarını, yanık yaralı çocukların ağrı kesicileri alamadığını daha önce duymadık. Hamas 30 yıl önce İsrail işgaline bir tepki olarak ortaya çıktı. Hamas’ın ideolojisini ve varoluş nedenini, yani bir kişinin onlara katılmayı seçmesinin nedenlerini ‘ortadan kaldırmak’ için işgalin sona ermesi, yasadışı yerleşimlerin boşaltılması, iki devletli çözüme geri dönülmesi gerekiyor. Filistinlilere 75 yılı aşkın bir süredir talep ettikleri haysiyet ve yaşam hakkını verdiğinizde Hamas gibi grupları oluşturan unsurların özünü de koparmış olursunuz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder