Yazarlar İnsanlığın bitmeyen imtihanı: Güzel olmak ayrıcalık mı handikap mı?
HABERİ PAYLAŞ

İnsanlığın bitmeyen imtihanı: Güzel olmak ayrıcalık mı handikap mı?

“Aa! Sen ne kadar derinlikli ve kafaymışsın, çok yüzeysel sanıyordum” dedi önceki gün toplantı yaptığımız bir arkadaş. Başıma ilk kez de gelmiyor. Okumuş kadınım. İçimden geçeni demedim tabii, “Olur öyle” deyip güldüm. Biraz bakımlı, giyimine özenen ve kadın olmanın keyfini sürmeye çalışan biriyseniz içi hava dolu bir balon olarak görülmeniz işten bile değil. Bedeni kadar ruhunu da dolduran biri için hayat zorlaşabiliyor. Tüm dünya kadınları için geçerli bir dert bu. Dünyaca ünlü kadın forumu Mumsnet’te bu haftaya damga vuran tartışma bu eksendeydi: “Güzel olmak her kapıyı açar mı? Güzel olmayan kadınların aşkı bulma şansı daha mı az?” Öncelikle neye göre güzel? Bu tartışmadaki anlamında ‘modern zamanların standartlarına göre’. Yani erkekler, otorite ve dijital toplum tarafından tercih edilmek, ilgi çekmekle ölçülen güzellik. İşte bu yaklaşım kadınlar için dünyanın her yerinde handikapa dönüşebiliyor.

Haberin Devamı

İnsanlığın bitmeyen imtihanı: Güzel olmak ayrıcalık mı handikap mı

JEFF BEZOS’UN İŞE ALIM KRİTERİ

Travmatik dost kazıkları yenebiliyor, her şeye kolay ulaştığın algısı, bir işi kendi çabanla değil de güzellik ayrıcalığıyla başardığın inancı gibi önyargılara her an maruz kalabiliyorsun. Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un işe alım kriterlerini okumuştum. Bunlar arasında şöyle bir madde vardı: Eğer hoş ve daha az cazibeli iki kişi arasında kalırsa, daha az cazibeli olanı seçiyormuş. Çünkü bu kişinin ‘fiziksel dezavantajına’ rağmen aynı pozisyon için eşit başarıya ulaşmasını daha değerli buluyormuş. Ben olsam güzel olanı seçerdim örneğin…

Öte yandan bu hafta Çin’in Southwest Üniversitesi’nden yayınlanan bir araştırma sonucuna rastladım. İnsanların güzel bulduğunu seçmeye meyilli olduğu, yani ayrıcalığın güzel olmaktan çok, onu güzel bulanla ilgili olduğu ortaya konmuş. Çünkü çekici bulunan kişilerin rekabetçi değil, daha sıcakkanlı ve güvenilir bir izlenim bıraktığı sonucuna varılmış. Hatta insanlar çekici kişiler ile arkadaşlık kurmayı daha çok tercih ediyormuş, çünkü sıcakkanlı kişilerin daha yardımsever olduğuna inanılıyormuş.

‘GÜZEL OLAN KANATLANDIRIR’

Haberin Devamı

Çelişkiler yumağı olan biz insanların güzellikle imtihanına Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar’ın çok sevdiğim şu sözleriyle bir boyut eklemek isterim: “Ben insanda güzellik ararım. İki çift laf ettiğinizde yanından tazelenmiş, ümitle dolmuş, gönenmiş, ruhunuz genişlemiş olarak ayrılıyor musunuz? O sohbet sizi ısıtıyor mu? Sizi başka bir yere taşıyor mu? Bulunduğunuz halden daha ileri bir hale kanatlandırabiliyor mu? Ona bakmak lazım. O da ancak güzellikle mümkün. Muhatabımız güzel olduğu gibi biz de ondaki güzelliği görebilecek kadar güzel olmalıyız. Onun güzel olması yetmez, bizim de güzeli görebilecek ehliyette, kabiliyette olmamız lazım. Güzelin avcıları olmalıyız."

İnsanlığın bitmeyen imtihanı: Güzel olmak ayrıcalık mı handikap mı

SUSONA’YI TÜM DÜNYA TANIYACAK

Madonna (64), Natalia Vodianova (40), Camila Cabello (25) gibi üç farklı kuşaktan olan dünya yıldızlarını buluşturan bir markamız olduğunu biliyor muydunuz? Ece Şirin’in kurduğu Bee Goddess. Bizi dünyada gururlandıran markanın önceki gün yeni koleksiyonu tanıtıldı. İlham kaynağı Türk mitolojisindeki şarkı söyleyen deniz kızı Susona olduğu için tanıtım da Susona Bodrum’da yapıldı. ‘Bee Goddess x Susona Mermaid’ koleksiyonu suyun mucizeleriyle yenilenmeyi ve canlanmayı temsil ediyor. Suyun dairesel formu, okyanusun dönen dalgaları ve arındırıcı gücü, şelale döngüleri, deniz kızlarının aştığı su girdaplarından ilham alan tasarımlarla kadın gücünün yükseldiği çağımız ile mitolojiyi buluşturuyor. Türk mitolojisinin kahramanı Susona’yı hangi ünlü yıldızların üzerinde göreceğimizi şimdiden merak ediyorum!

Haberin Devamı

TAYT GİYMENİN BEDELİ: KASIK ESTETİĞİ

Son yıllarda moda olan dar taytlar, estetik dünyasında yeni bir akım yaratmış. Labioplasti, yani vajina estetiği akımı. Şekilsel bozuklukları düzeltmek için yapılan bu ameliyat, artık tayt giymenin bir bedeli olarak da yapılıyor. İngiltere’deki Signature Clinics, hastaların yüzde 80’inin uzun süre dar spor taytlar giydiği için ve artık onların içinde rahat edemediğini söyleyerek başvurduğunu söylüyor. Çünkü bu taytlar kasık bölgesine baskı yapıyor. Labia minora denilen iç dudaklarda sarkma ve genişlemeye yol açıyor. Bu estelik ameliyatın fiyatı da ortalama 4 bin dolar!

İnsanlığın bitmeyen imtihanı: Güzel olmak ayrıcalık mı handikap mı

Kim Kardashian, taytlarının ağını geniş vajinalı kadınlar için bol tuttuğu modeller de üretiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder