Rükzan Sağır Sihirli avatar çılgınlığına neden kapıldık?
HABERİ PAYLAŞ

Sihirli avatar çılgınlığına neden kapıldık?

Ekranınıza bugünlerde tanıdıklarınızın sıra dışı avatar görüntüleri düşüyor olabilir. Siz de bu furyaya kapılmış olabilirsiniz. Lensa isimli uygulama ile yapılan ‘kozmik avatar’lardan bahsediyorum. Filtreli, efektli, kah Viking olduğumuz kah fantazi kraliçesi olduğumuz kah Rönesans tablosu olduğumuz sihirli avatarlarımızı görmek hepimizi heyecanlandırdı. 10-20 selfie’mizi yükleyip en az 89 TL ödeyerek kendimizi en az 50 farklı versiyonda birer sanat eseri veya hep hayran olduğumuz kahramanlardan biri olarak görebildik.

Haberin Devamı

ULAŞILABİLİR SANAT

Neden ödemeyelim ki? Bir geleneksel veya çağdaş sanatçıya sipariş etsek bu sonuçları en az bir hafta veya bir ayda, çok daha pahalı bir ücret karşılığında alırdık. Üstelik böyle bir şey biri bize söylemedikçe aklımıza da gelmezdi. Çünkü bu tür zevkler hep belli bir gelirin üstünde yaşayanlara mal edildi. Oysa ulaşılabilir olduğunda herkesin sanata ilgi duyabildiğinin en güzel kanıtı bu uygulama oldu.

Sihirli avatar çılgınlığına neden kapıldık

Lensa, yapay zeka görüntü oluşturma modeli Stable Diffusion’ın (SD) eseri bir uygulama. SD, Lensa’ya güç sağlamadan önce başlangıçta 2.3 milyar altyazılı görüntü üzerinde eğitilmiş.

YENİ SANATÇILAR: PLATFORM GELİŞTİRİCİLER

Peki nasıl çıktı bu uygulama birden? Elbette TikTok akımı ile. Lensa, fotoğraf düzenleme uygulaması olarak kullanılıyordu. Ama ‘sihirli avatarlar’ özelliğini kasım sonunda tanıtınca kullanıcılar arasında hızla akıma dönüştü. Sonuçta bu da günümüzün ‘sabun köpüğü’ bir akımı olarak iki güne sıkılacağımız bir ‘oyuncak’. Ama kısa sürede iyi dersler çıkarıldığını düşünüyorum. Dijital devrim yaşanırken yükselen yıldız, ‘yeni sanat performansları üreten’ platform geliştiriciler oluyor. Yapay zeka, sanatçıları işsiz bırakmayacak olsa da internete erişen herkes için yeni bir sanat anlayışı doğurduğu gerçek.

Sihirli avatar çılgınlığına neden kapıldık

GELİRİ ÜÇE KATLANDI

Lensa’nın 2022 geliri dört gün önce 16.2 milyon doları geçti. Bunun 8 milyon dolarını aralık ayının ilk sekiz gününde kazandı. Aralık ayının başında kullanıcı sayısı 1.1 milyondu. Şimdiye kadar indirilme sayısı 25 milyonu geçti. Geçen yılı 6.5 milyon dolarlık gelirle kapatmıştı.

Haberin Devamı

Sihirli avatar çılgınlığına neden kapıldık

‘NE ALAKA’ DEDİRTEN OLAYLAR

1-Google Trendler raporundan ülke karnemizde hüzünlü sonuçlar vardı. ‘Ben neden?’ ile başlayan sorularda en çok ‘Ben neden sevilmiyorum?’ aratılmış. Diğer sorular da ‘Ben neden bu kadar çirkinim?’, ‘Ben neden doğdum?’, ‘Ben neden dışlanıyorum?’, ‘Ben neden eziğim?’ Bu sorular, akran zorbalığı ve gaslighting mağdurlarının yaygınlığı üzerine düşündürtüyor. Kişinin kendi çıkarları için bir başkasını kasten yanıltması ile karşı tarafı kendinden şüphe ettirmeyi sağlamak anlamına gelen ‘gaslighting’in tesadüfen ‘yılın kelimesi’ seçilmediğinin göstergesi bile sayılabilir. Bu soruları soranların yaşının yetişkin olma ihtimali ayrı bir araştırma konusu. Meslektaşım Oya Çınar’ın dediği gibi “Yetişkin biri, bu soruların yanıtlarının Google’da olmayacağını bilir.”

Sihirli avatar çılgınlığına neden kapıldık

2-İngiltere Kraliyeti’nin karın ağrısına dönüşen Prens Harry ve ABD’li aktris Meghan Markle çiftinin belgeselleri yayınlandı. Hayatlarını ‘tüm çıplaklığıyla’ paylaştıkları belgesel. Hani bu çift, İngiltere’deki sarayı terk edip ABD’ye ‘özel hayatlarını korumak’ için taşınmıştı?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder