Rükzan Sağır Yale profesörü araştırdı: Hayatın ucundan yakalarsan bırakma, 7.5 yıl daha uzun yaşa
HABERİ PAYLAŞ

Yale profesörü araştırdı: Hayatın ucundan yakalarsan bırakma, 7.5 yıl daha uzun yaşa

Yaşlanmak” denilince aklınıza neler geliyor? ABD’de en çok verilen yanıt “hafıza kaybı” olmuş. Çin’de ise bilgelik… Araştırmayı okuyunca sevgilime de aynısını sordum, “Buruşmak” dedi. Ben tam tersi, güzelleşmek olarak görüyorum. Kendimin daha iyi, en iyi versiyonu haline yaşlanarak geliyorum çünkü.

Bu hafta, dünyanın en yaşlı insanı Kane Tanaka’nın 119 yaşında öldüğü haberi geldi. Japon Tanaka’nın 19 yaşından 103 yaşına kadar bilfiil çalıştığını söylesem? Tanaka’nın uzun ömründe Uzakdoğulu olmasının rolü büyük. Hayat süresi ile kültür arasındaki bağlantıyı Yale Üniversitesi’nden Profesör Psikolog ve Epidemiyolog Becca Levy, yeni kitabında onlarca yıl süren araştırmalarına dayanarak anlatıyor…

Haberin Devamı

Yale profesörü araştırdı: Hayatın ucundan yakalarsan bırakma, 7.5 yıl daha uzun yaşa

İNANMAK YAŞATIYOR

Buna göre yaşlılığı daha olumlu algılayan kişiler, negatif kodlayanlara göre fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı kalıyor.

Hastalık ve sakatlanmaları daha kolay atlatıyor, daha iyi hatırlıyor, daha hızlı yürüyor ve daha uzun yaşıyorlar.

ABD’nin Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nde (NIA) 38 yıl süren araştırmada yaşlanmaktan keyif alanların hafıza testi sonuçları, yaşlanmaktan mutsuz olanlardan yüzde 30 daha yüksek çıktı.

Yaş aldıkça sağlıklı yaşama dair alışkanlıklardan kolay vazgeçer hale geliyoruz.

Ancak bu bakış açısı, ömrün süresini belirlemede, cinsiyet, ırk, sosyoekonomik statü, hastalıklar, sigara alışkanlığından bile daha belirleyici!

Levy, Ohio eyaletinde 20 yıl süren araştırmasında insanlara yaşlanma hakkında görüşlerini sormuş. Yaşlılığa bakış açısı olumlu kişilerin en az 7.5 yıl daha uzun yaşadığını belirlemiş.

Yale profesörü araştırdı: Hayatın ucundan yakalarsan bırakma, 7.5 yıl daha uzun yaşa

Kane Tanaka, ülkesinde bir fenomen olarak görülüyordu. ‘Keiro No Hi’, yani ‘Ulusal Yaşlılara Saygı Günü’nde kasabasında onun için parti veriliyordu.

GENÇLİK TUZAĞI

Batı kültüründe her nedense yaşlanma algısı, unutkanlık, zayıflık ve gerileme ile eş tutuluyor. Yaşlandıkça bedensel olarak zayıfladığımızı empoze eden bilgi akışı ve mahalle baskısının tuzağına düşüyoruz. Levy, “Yaşlanma karşıtlığını, ömrü kısaltan bir tür virüs gibi görmeli ve toplumsal baskıdan kurtarmalıyız. Hayatta olmayı kutlamaya değer bulmak, yaşlanmayı korkutucu ve aciziyet olarak görmemek, bir insanın kendine yapabileceği en değerli yatırım” diyor.

Haberin Devamı

Yale profesörü araştırdı: Hayatın ucundan yakalarsan bırakma, 7.5 yıl daha uzun yaşa

GEBELİKTE RIHANNA DEVRİMİ

Rihanna, hamileliğini duyurduğu andan itibaren göbeğini açıkta bırakan kıyafetlerle gebelik stilinde yeni bir dönem başlattı. Stilisti ile kafa kafaya verip tüm ezberleri bozdu. “Gebe kadınlar için ‘terbiyeli giyinme’ kavramını yeniden tanımladık. Şu aralar bedenim inanılmaz şeyler yapıyor. Bundan utanmayacağım, keyfini çıkaracağım. Gebeliği neden saklamamız gereksin ki?” dedi Vogue dergisine verdiği röportajda. Demi Moore’un 1991’de Vanity Fair’e verdiği çıplak hamilelik pozlarından sonra gebe ünlüler göbeklerini gizlemek yerine öne çıkaran kıyafetler giyiyordu.

Yale profesörü araştırdı: Hayatın ucundan yakalarsan bırakma, 7.5 yıl daha uzun yaşa

SEKTÖRÜ KALKINDIRDI

Rihanna çıtayı yükseltti, göbek dekoltesini günlük stilin bir parçası haline getirdi. Göbek açık üstler, düşük bel jeanlar, transparan elbiseler, hamile giyim üretiminde hızla yerini almaya başladı bile! Hamile giyim pazarı 2021’de 21.6 milyar dolar değerindeydi. 2031’de 41.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Rihanna’dan sonra internette ‘dantelli gebe elbisesi’ aramaları yüzde 40 artmış. Rihanna, gebe ve çocuk markaları çıkarırsa buna kimse şaşırmaz artık.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder