Rükzan Sağır Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz?

Seslendirme sanatçıları Linnea Sage ve Paul Skye Lehrman çiftinden, yeni nesil bir dava ile haberdar oldum. Bir yapay zeka şirketinin, kendilerinden izin almadan seslerini klonladıklarını iddia ediyorlar.

Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz

Seslerinin klonlandığını da bir podcast dinlerken fark etmişler. Yapay zekanın, senaristler, oyuncular ve seslendirme sanatçıları gibi eğlence profesyonelleri için oluşturduğu tehdidi anlatan bir yayın dinliyorlarmış. Bu sırada sunucu, Poe adlı yapay zekalı bir sohbet botuyla konuşup ne kadar gerçekçi olduğunu anlatmaya çalışmış. Poe’nin sesinin Lehrman’a tıpatıp benzediğini bu tesadüfle öğrenmişler. Peki çiftin sesleri nasıl ele geçirilmiş?

Haberin Devamı

Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz

Linnea Sage - Paul Skye Lehrman

TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ DAVA

Bizzat çalıştıkları işlerden. Çift, teknoloji şirketinden anonim çalışanların 2019 ve 2020 yıllarında kendilerine teklif getirdiğini, kliplerin nasıl kullanılacağını açıklamadan kendilerine birkaç ses klibi için ödeme yaptığını söylüyor. 2019’da 400, 2020’de 1200 dolar kazanmışlar. Şirket o zamandan bu yana 7 milyon dolar kazanmış ve 2 milyondan fazla müşterisi var. Bakalım türünün ilk örneği olan davada nasıl sonuç çıkacak? Bu davaya uygun bir mevzuat olmadığından karar, ne olursa olsun emsal teşkil edecek. Dava, toplumlarda ve teknoloji şirketlerinde ‘insanın sesinin haklarına’ dair yeni bir farkındalık yaratacak.

Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz

Gastronomi, mimari, teknoloji ve lüksün kesişimi ayağımıza geldi

İstanbul, dünyayı kıskandıran bir restorana kavuştu: Pixi. ‘Peri’ anlamına geliyor. Yeme içme sektöründe ciddi bir atak halindeyiz. Ama hem mutfak hem ambiyans hem deneyim açısından dünya ile rekabetçi bir mekan yaratmak çok zor. İşte Pixi, adeta bu ihtiyaca yanıt olarak doğmuş. Bir defa mutfağın danışmanlığını dünyaca ünlü şef Athinagoras Kostakos yönetiyor. Kendisi Noema Mykonos, Scorpios Mykonos ve Londra’daki Bacchanalia Mayfair olmak üzere 15 en ünlü restoranda danışman şef olarak çalışıyor. Yemekler tamamen biz Akdeniz insanlarının damak zevkine özel lezzetlerin yormayan ama sıradışı yorumlarından oluşuyor. İçeri adım attığınız an bir peri masalına ışınlanıyorsunuz. Ama bu, yetişkinlere özel bir masal. Mimari tasarımı, ödüllü Belenko Design Studio’ya ait.

Haberin Devamı

Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz

BULUTLARIN ÜZERİNDE YEMEK

Yüksek tavana uygulanan dekorla bulutların üzerinde yemek yeme hissi yaratılmış. İç alanda bir duvarın tamamı video mapping’e ayrılıyor. Tavanda ise dört kat bulut hissi yaşatan özel bir ışıklandırma tasarımı var. Yemek yerken ayrı, DJ performansı başladığında ayrı, hatta tabaklar her değiştiğinde ayrı ışıklandırmayla ruh haliniz sürekli besleniyor. Türkiye’de mapping ve media art kullanılan ilk mekan olarak radarıma hemen girdi. Pixi, ayrıca Instagram dostu bir yetişkin restoranı. Neyi kastediyorum? Herhangi bir noktasında fotoğraf çekmeye müsait. Her poz farklı bir arka planda ve ambiyansta çıkma garantisi taşıyor. Bu derece incelikle ve kusursuz tasarlanmış. İstanbul’u ziyarete gelen misafirler için ‘Görmeden gitme’ diyebileceğimiz Pixi gibi imza mekanların çoğalması dileğiyle!

Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yapabilirsiniz

Kırmızı halıda Gazze’yi destekleyen Cate Blanchett’in başına neler geldi?

Haberin Devamı

Oscarlı aktris Cate Blanchett (55), Gazze’de yaşanan insani krize desteğini çok şık bir şekilde yaptı. Tüm dünya basınının olduğu Cannes Film Festivali’nde kırmızı halıda yürürken birden etek ucunu havaya kaldırdı. İçindeki yeşil astarla birlikte ortaya Filistin bayrağı rengi çıktı. Müthiş! Tasarım, modacı Haider Ackermann’a ait. Jean Paul Gaultier moda evinin ürünü. Ama Avustralyalı aktrise İsrail karşıtı bu protestosunun bedelini hemen ödettiler desem, şaşırır mısınız? Birincisi Batı medyasında elbise ile bayrak arasında hiçbir ilişki kurulmadı. İma dahi edilmedi. İkincisi Blanchett için karalama kampanyası başlatıldı. Basın toplantısında kendisini orta sınıf mensubu olarak tanımladığı için. 95 milyon dolar serveti olduğundan, gerçek orta sınıfla dalga geçmekle suçlandı. Orta sınıf mı kaldı Allah aşkına? Milyarderler, milyonerler ve yoksullar olarak ayrılıyor artık sınıflar. Blanchett de bal gibi orta sınıf bugünün şartlarında. Bir süre daha Blanchett’in açığını aramaya devam ederler. İşte bir küresel medya ikiyüzlülüğü örneği daha…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder