Rükzan Sağır Yeni lüks: Kuş seslerini ve kendini dinlemek
HABERİ PAYLAŞ

Yeni lüks: Kuş seslerini ve kendini dinlemek

Doğanın içinde bir ev, bahçeden masaya girebilen mahsuller, kuş sesleri, hatta bir ağaca dokunabilecek mesafede olmak. Modern dünyanın en pahalı yaşam şekli bu. İnsanlığa kanser, astım, diyabet, tansiyon, depresyon, anksiyete gibi birçok fiziksel ve zihinsel hastalık olarak bedel ödeten hareketsiz, telaşlı ve havası kirli modern hayat, pandemi ve yalnızlaşma sağlıklı ve doğal yaşam arayışını hızlandırdı. Kişisel harcamalar arasında sağlıklı ve sofistike yaşama ayrılan bütçe her geçen gün artıyor. Değeri 2021’de 4.7 trilyon dolar olan sağlıklı yaşam pazarının 2031’de 12.9 trilyon doları geçmesi bekleniyor. Buna ‘wellness’ (iyilik/sağlık) pazarı da deniyor. Wellness pazarının içinde turizm geniş yer tutuyor.

Haberin Devamı

Yeni lüks: Kuş seslerini ve kendini dinlemek

 

BAĞLANTI KURMA İHTİYACI

Çünkü bedenen ve ruhsal olarak dağınık yaşayan insanlar, ruhlarına ve kendilerine yaklaşabilecekleri alanlara ihtiyaç duyuyor. Bunlar içinde son dönemin dünyada yükselen trendi, yoga kampları. Bu kamplar doğanın kucağında, en sağlıklı besinlerle yapılıyor. Kamplarda hem fiziksel hem de manevi olarak birçok pratik uygulanıyor. Sadece küresel yoga turizmi pazarının değeri 154.1 milyar dolar. Bu kadar değerli olmasının nedeni, ‘lüks’ de olması. Zira artık lüks kavramı arzu nesnelerinin ötesine geçti. Bütünsel bir süreci kapsıyor. Bahsettiğim kamplar bugün en az bulunan tüm değerleri bir araya getiriyor. Bunlardan en önemlisi de modern insanın ‘bağlantı kurma ihtiyacı’. Çocukluktan sonra hiç hesapsız en son ne zaman biriyle bağ kurabildiniz? Maddeleşmeye yönelen insanın anlam arayışında yeni bir sayfadayız.

Yeni lüks: Kuş seslerini ve kendini dinlemek

 

İLİŞKİLENEREK İYİLEŞME

Tabiatın sonsuz nimetlerini sunan, masalsı bir doğanın içinde ülkenin başarılı eğitmenleriyle ‘Reconnect Weekends’ (yeniden bağlantıya geçme hafta sonları) adlı kamplar düzenleyen yoga eğitmeni Gizem Göktepe’ye bu alana ilgideki artışın nedenini sord “Yeniden güvende hissetmek için birlikteliğe ihtiyacımız var. Dr. Porges ‘Hayatta kalmak için başka diğer insanlara gereksinim duyarız. En önemli konu karşılık etkileşimle birbirimizin fizyolojik durumunu karşılıklı düzenleme ve bireylerin kendilerini güvende hissetmelerine yarayacak ilişki kurma becerisidir’ diyor. Büyüme ve iyileşme, yaşamda mevcut olarak, ilişkilenerek başlıyor” dedi. Dokuzuncusu kutlanan 21 Haziran Dünya Yoga Günü’nde küresel çapta bir yoga coşkusu yaşanması tesadüf değil, ‘iyi hissetme’ arzusuna yanıt arayanların artmasıyla ilgili.

Haberin Devamı

Yeni lüks: Kuş seslerini ve kendini dinlemek

 

HEDİYE OLARAK ALARM KURMAK

Bir yerlere yetişmek için zaman ayarlı çalışmamız gerekiyor. En çok istediğimiz şeylerden biri de alarm kurmamız gerekmeden uyanabileceğimiz sabahlar. Alarm sesinin sinir bozucu olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Alarm kurmayı unuttuğumuz günlerin telafisi bazen hayatımızı çıkmaza sokabiliyor. Sizi düşünen birinin yerinize alarm kurmasını ister miydiniz?

Bu hafta Apple’ın güncellemesiyle artık birbirine sürpriz alarm göndermenin mümkün olabileceğine dair bir haber çıktı. Haber hızla yayıldı. Alakasız bir anda, uygunsuz bir anda telefonunuza muzip bir yakınınızdan ‘sürpriz alarm’ gelmesini istemezdiniz. Neyse ki bu özellik gerçek değil. Ama söylentisi bile tedirgin etmeye yetti. Birine sürpriz alarm göndermek o kişinin hayatınızdan çıkmasını istiyorsanız iyi bir fırsat olabilirdi.

Haberin Devamı

Yeni lüks: Kuş seslerini ve kendini dinlemek

Sıradaki haber yükleniyor...
holder