Rükzan Sağır Yeni yıl kararları artık daha gerçekçi
HABERİ PAYLAŞ

Yeni yıl kararları artık daha gerçekçi

Her yeni yıla başlarken hedeflerimizi büyük tutup daha ilk aydan terk etme alışkanlığımız malum. İlk hafta uygulama oranımız yüzde 75’ken, ikinci haftada bu yüzde 71’e, bir ayın sonunda yüzde 64’e, altı ayın sonunda da yüzde 46’ya düşüyor. Ben hiç yeni yıl kararlarını bilfiil hayata geçirebilen insan görmedim. Öyle bir insana da güvenmem zaten. O da ayrı. Hedeflerimiz gerçekçi olmadığı için uygulamamız imkansız oluyor. Statista verilerine göre en çok alınan yeni yıl kararları şöyle:
YÜZDE 52: Daha çok egzersiz.
YÜZDE 50: Daha sağlıklı beslenmek.
YÜZDE 40: Kilo vermek.
YÜZDE 39: Para biriktirmek.
YÜZDE 37: Aile ve arkadaşlarla daha çok zaman geçirmek.
YÜZDE 20: Sosyal medyada daha az zaman geçirmek.
YÜZDE 19: İş stresini azaltmak.
YÜZDE 19: Daha az harcama yapmak.

Haberin Devamı

DENGE VE MUHAFAZA KÜLTÜRÜ

Bu tür yeni yıl kararı almanın artık demode olduğunu da söylemem gerek. Çünkü dünyada öne çıkan kavramlar, ‘muhafaza etmek’ ve ‘dengeyi bulmak’. VICE dergisi, çağa uygun bir yıl geçirmek için izlenecek yolları derlemiş.

1- Hayatınızdan memnunsanız, kendinizi başkaları gibi olmaya zorlamayın. Başkasına zarar veren veya şeref yoksunu biri değilseniz aynı kalabilir, hayatınızı muhafaza edebilirsiniz.

2- Aile ve akrabaları zorunluluktan değil içinizden geldikçe ziyaret edin. Bu ziyaretler sinirlerinizi zorluyorsa sınırlarınızı belirleyebilirsiniz.

3- Hastaysanız çalışmayın. Zihniniz ağırlaşınca akıl sağlığı izni isteyin. Tatil planlarınıza sadık kalın.

4- Durum ilişkiniz (situationship) varsa sonlandırın. Nereye varacağı belli olmayan ilişkileri yeni yıla taşımayın.

5- Hoşlandığınız birinin dikkatini Instagram’daki hikayelerine beğeni bırakarak çekmeyin. Daha cesur olun ve en azından hikayesine bir emoji gönderin.

6- İnternette gördüğünüz şeylere yorum yapmak, üye olmak, beğenmek gibi reaksiyonlar göstermeden önce iki kez düşünün. Dijital parmak izinizin silinmeyeceğini unutmayın.

MUTLULUK DAYATMASINA ‘HAYIR’

7- Ne kadar iyi olursanız olun, her zaman daha iyi sevişmenin yolları vardır. Yeni pozisyonlar öğrenip deneyin.

Haberin Devamı

8- 5-10 yıl içinde dünyada çok daha önemli olacak meseleleri dert edinin. İklim krizi, ekonomi, siyaset veya kripto para gibi konularda donanım edinin.

9- Hayatınıza anlamlı bir değişim katmayan şeyleri önemsemekten vazgeçin. Pahalı kıyafetler, paylaşımlara gelen beğeni sayısı, kendinizi eski sevgilinize beğendirme gibi hırslardan arının.

10- İnternetten öğrenilebilen bir hobi edinin. Bir enstrüman çalmak, yemek tarifleri, otomobil tamiri gibi konulardaki becerinizi biri nereden bildiğinizi sorduğunda “YouTube veya TikTok’tan öğrendim” diye yanıt verebilin.

11- Zehirli üretkenlikten uzak durun. Ne kadar sıkı çalışıp çalışmamanız gerektiğine siz karar verin.

12- Hatıralarınızı önemseyin. Daha iyi fotoğraf ve video çekmeyi öğrenin. Bu konuda öneriler veren makaleler okuyun ve videolar izleyin.

13- Sağlığınızı ikinci plana atmayın. Vitamin takviyeleri alın.

14- TikTok’ta veya podcast’te duyduğunuz bir konuda kitap okuyun. “Bunu şurada okumuştum” diyerek söze girmek dikkat çekmenizi sağlar.

Haberin Devamı

15- Sosyal medyadaki mutluluk dayatmasına aldanmayın. Mutsuz hissettiğiniz zamanları kabullenin, yok saymayın.

YAKINLIKTA ÇIPLAKLIK TESTİ

Benim de geçen yıl öğrendiğim ve listeye eklemek istediğim bir madde var: Yakın arkadaşlıkta üstsüzlük ölçüsü. Nedir bu? Psikolog Dr. Naomi Torres-Mackie’nin geliştirdiği bir test. Psikolog, “Yanında üstünüzü rahatça çıkarabileceğiniz ve bu halde kendinizi güvende hissedeceğiniz arkadaşlarınızla zaman geçirin. Hiç kimsenin yanında soyunamıyorsanız, ağzınız doluyken de konuşabildiğiniz, ağlamak için arayabildiğiniz kişilerin gerçek arkadaşlarınız olduğunu bilin” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder