Sabanur Kıraç - Anne Etkinlikleri Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Yeni eğitim sistemiyle hayatlarımızda pek çok şey değişti. Ekrandan uzak tutmaya çalıştığımız çocuklarımızı şimdi ekran başında eğitim almaya motive etmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarından ve okulun eğlenceli kısmından ister istemez uzak kalan çocuklar da haliyle çabuk sıkılıyorlar. Ama çocuklarımızın eğlenirken öğrenmeleri için elimizde çok güçlü ve etkili bir silah var: Etkinlik saati. Çocuklar sevdikleri veya ilgilerini çeken bir konuda etkinlik yaparken sadece motor becerilerini değil, dikkat sürelerini ve bilgilerini de geliştirirler. Bu nedenle evde etkinlik saati oluştururken lütfen onun da ilgisini çekecek konular seçin. Ona “Öyle yapılmaz, olmadı, böyle yapmalısın” gibi yönergeler vermekten uzak durun. Yaptığınız etkinlikle ilgili konuşun ve onu da konuşturacak sorular sorun. Unutmayın, her etkinlik saati öğrenme için yeni bir fırsat!

Haberin Devamı

Haftanın evde yapılacak çocuk etkinliği önerisi: Popcorn / patlamış mısır arabası

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Bu hafta size öyle güzel ve yapması da öyle pratik bir etkinlik göstereceğim ki tüm aile ortaya çıkan ürüne bayılacaksınız! Temelde bir karton kutu ve birkaç rulodan bir patlamış mısır arabası yapacağız. Etkinliğimiz bittiğinde bu güzel etkinliği çocuğumuzla birlikte izleyeceğimiz bir filmle taçlandırmaya ne dersiniz?

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

İhtiyacımız olan malzemeler şöyle:

  • Büyük boy boş bir koli ( Yoksa benim gibi iki küçük boy koliyi de birbirine yapıştırabilirsiniz)
  • Stick yapıştırıcı
  • Kırımızı Karton veya yoksa kırmızı boya
  • Siyah bir kalem veya siyah bir boya
  • Bir tane yuvarlak koli parçası
  • Silikon tabancası
  • 8 adet boş kağıt havlu rulosu
  • 4 adet boş tuvalet kağıdı rulosu
  • Makas

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

İlk önce kolimizin bir yüzünü kırmızı kartonla kaplıyoruz. Kartonunuz yoksa kırmızı boya da kullanabilirsiniz. Ardından tuvalet kağıdı rulolarını kolimizin altına eşit aralıklarla yapıştırıyoruz.

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

İki kağıt havlu rulosunu birbirine yapıştırarak uzun rulolar elde ediyoruz. Ardından bu ruloları kolimizin üstüne eşit aralıklarla yapıştırıyoruz. Sağlam olması için silikon tabancası kullanmanızı öneririm.

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Kırmızı kartonumuzdan 6 numaralı fotoğraftaki gibi bir şekil keserek onu bir parça kartona yapıştırıyoruz. Bu karton arabamızın üst kısmı olacak ve kestiğimiz kırmızı karton karşıdan gözükecek. Şimdi yuvarlak kartonumuzu ister siyah bir kalemle isterseniz boya ile bir tekerlek görünümüne getiriyoruz.

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Tekerleğimizi arabanın önüne, kartonumuzu da üstüne yapıştırıyoruz. Önüne de Pop Corn veya Patlamış Mısır yazarak süslüyoruz. Ve hazırız. Mısırları mutfakta patlatıp bu arabanın üzerinde kaplara koyabilirsiniz. Bu araba ile çocuğunuzla birlikte farklı oyunlar da kurabilirsiniz. Onun veya sizin satıcı olduğunuz bir oyun ile işin içine biraz matematik bile ekleyebilirsiniz! İyi eğlenceler!

Haberin Devamı

Haftanın anne etkinlikleri önerisi: Kağıt pipetlerden mücevher sandığı yapımı

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Bugün Anne Etkinlikleri Köşemizde; sadece kağıt pipetler kullanarak çok şık bir sandık yapacağız. Ben parlak renkteki pipetlerden yaptım ama siz istediğiniz rengi kullanabilirsiniz. Görenler sadece pipet kullandığıma inanamadı! Siz de beğendiyseniz işte yapılışı...

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

İhtiyacınız olan malzemeler:

  • İstediğiniz renk kağıt pipetler
  • 1 adet çöp şiş
  • Silikon Tabancası
  • Makas

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Öncelikle tabanı için 15 adet pipeti birbirine yapıştırıyoruz. Ardından kenarları için 10 adet pipeti önce ortadan ikiye bölüyor sonra onları da birbirine yapıştırıyoruz. Uzun kenarları içinse iki set 10 adet pipeti hiç kesmeden yapıştırıyoruz. Böylece elimizde:

  • 15 adetten oluşan bir parça
  • 10 adetten oluşan iki parça
  • Yarım boy 10 adetten oluşan iki parça olmuş oluyor. Şimdi tek yapmamız gereken bunları birbirine yapıştırıp üstü açık bir kutu elde etmek.

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

10 adet daha pipet alıyoruz ve bunları yarıya keserek birbirine yapıştırıyor ve sonrasında makasla birer yarım daire kesiyoruz. Bu yarım dairenin etrafını da pipetler yapıştırarak sandığımızın üstünü oluşturuyoruz.

Haberin Devamı

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Sandığımızın üst kısmından bir parmak kalınlığında iki parça kesiyoruz ve bu iki parçayı sandığımızın alt kısmına yapıştırıyoruz. Parçalar ve boşluklar üste üste gelecek şekilde olmasına özen gösteriyoruz.

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Çöp şişi yapıştırdığımız o küçük parçalara denk gelecek şekilde pipetin içinden geçiriyoruz. Böylece sandığımız açılıp kapanabilecek. Pipetin fazla kalan uçlarını kesip çıkış noktalarını silikonla dolduruyoruz. Son olarak sandığımız için bir kulp yapıyoruz. Ben pipetlerden üç eşit parça kesip birbirine yapıştırdım ama siz istediğiniz şekli kullanabilirsiniz.

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Hepsi bu hazırısınız. Ben iki farklı renk yaptım Birine takılarımı birine tokalarımı koydum! Umarım siz de beğenmişsinizdir ve severek yapar ve kullanırsınız!

Haftanın çocuk kitabı önerisi: Beklemek / Kevin Henkes / Martı Çocuk Yayınları

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Sanırım oğluma bugüne kadar en zor öğrettiğim şey beklemek olmuştur. “Off anne beklemek çok sıkıcı” deyişi şu an bile kulaklarımda çınlıyor. Halbuki beklemek çocukluğun büyük bir parçası. Mesela benim oğlum mütemadiyen doğum gününün tekrar gelmesini, bir an önce büyümeyi, babasının eve gelmesini, okulun bitmesini bekliyor. Ve çoğu zaman da beklemekten sıkılıyor. Sanırım bu haftanın kitabını bu kadar sevmemin sebebi de bu. Kevin Henkes tarafından yazılıp çizilmiş ve Martı Çocuk Yayınları’ndan çıkan Beklemek adlı kitapta beş arkadaş sürekli bekliyorlar. Bu bekleyişin içinde eğlenceli oyunlar, keyif verici sürprizler ve rengarenk mevsimler yaşıyorlar. Ve bir gün hiç beklemedikleri bir şey oluyor ve yamalı bir kedi aralarına katılıyor ve o da beklemeye başlıyor. Ama yamalı kedinin ne beklediğini bilmiyorlar. Ta ki tatlı bir sürprizle karşılaşana dek! Caldecott ve Theodor Seuss Geisel Ödüllü bu kitabı biz oğlumla çok sevdik. Kitabı her okuyuşumuzda beklemek üzerine konuştuk. Ben ona hamileyken onu nasıl beklediğimi anlattım, o da bana ektiğimiz tohumların büyümesini nasıl beklediğini. Beklemenin her zaman sıkıcı olmadığına bazen de heyecan verici olduğuna karar verdi sonunda. Ve sanırım böylece bu kitap bize muhteşem bir ders verdi! O yüzden sizlere de Martı Çocuk Yayınları’ndan Kevin Henkes imzalı Beklemek kitabını tavsiye etmek istedim...

Haftanın anne/ çocuk / etkinlik sayfası önerisi: @bizimcocukdoktorumuz / Elif Köşeli Şahin

Çocuklar eğlenerek öğrenmek ister

Yıllar önce bir seminer için tanışmıştık Elif Köşeli Şahin ile. Kendisi çok sevilen, pozitif enerjisiyle insanın başını döndüren ve çok güler yüzlü bir çocuk doktoru. Hem bilgili hem ilgili harika bir hekim. Onu bulmuşken annelerimiz için harika bir seminer düzenlemiştik. Aradan çok zaman geçti ama Elif Hanım’a hayranlığım hiç geçmedi. Çünkü o belki de en zor dönemlerden birinde pandemi döneminde hem çalışmaya devam etti hem de kendisi de bir bebek sahibi oldu. Önce hamilelik sürecini ve o yoğunluğa rağmen annelere bilgi vermekten hiç vazgeçmeyen enerjisini hayranlıkla izledim. Şimdi de güzeller güzeli bebeğini büyütüşünü ve tabii ki biz anneleri hiç unutmadan tüm sorularımıza ve meraklarımıza verdiği yanıtları keyifle takip ediyorum. İlk önce uzman olarak tanıdığım Elif Köşeli Şahin’i şimdi hem uzman hem de bir anne olarak izlemekten büyük keyif alıyorum. Instagram’da @bizimcocukdoktorumuz hesabını takip etmenizi size de şiddetle öneririm. Hem bolca bilgi hem de bolca süt kokusu içerir!

https://www.instagram.com/bizimcocukdoktorumuz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder