Sabanur Kıraç - Anne Etkinlikleri Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler
HABERİ PAYLAŞ

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Çocuklarımız doğduğu günden beri etrafımız, “Aman ekrandan uzak tutun” diyen uzmanlarla çevriliydi. Miniklerimiz gözlerinin ucuyla bile telefona veya tablete bakmasın diye elimizden geleni yaptık. Ama onlar büyüdükçe teknolojiden kaçmak zorlaştı. Telefonlarımız tabletlerimiz onların sevdiği uygulamalarla dolmaya başladı. Yine de ekran saatini sınırladık. Kurallar koyduk. Beş dakikalar 15 dakika oldu. “Yemekte asla”lar yemekten sonra oldu. Derken hayatlarımıza uzaktan eğitim diye bir kavram girdi. Ekran saati kuralları yıkıldı. Çocukların isteseler de kaçamayacakları ekran süreleri oldu. Ve mecburen hepimiz zamana ayak uydurduk. Çocuklarımız hayal bile edemeyeceğimiz kadar çok ekran süresine maruz kalıyor artık. Ama bu süreçte asıl dikkat etmemiz gereken “kaliteli” ekran süresi. Yani çocuğumuzun ne izleyip, neyle ilgileneceğini kontrol etmek yine biz ebeveynlere düşüyor. Uzaktan eğitimin dışında kalan zamanlarda çocuklarımıza kaliteli içerikler ve uygulamalar göstermeye özen gösterelim. Ve mümkünse uzaktan eğitim dışındaki zamanlarda onları sanatsal ve matematiksel zekalarını geliştirecek etkinliklere yönlendirelim. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

Haftanın Evde Yapılacak Çocuk Etkinliği Önerisi: Telefon Standı Yapımı

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Uzaktan eğitim kavramı hayatımıza girdiğinden beri ister istemez tablet ve telefonlar çocukların kullanımına açıldı. Kimimiz telefonları ve tabletleri duvarlara, kitaplara yasladık kimimiz internetten/telefon tablet tutuculara saldırdık. Bu haftaki etkinliğimiz hem çocuğumuzun işine yarayacak hem de onu eğlendirecek. Onunla beraber kendi telefon standımızı yapacağız.

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

İhtiyacımız olan malzemeler şöyle:

  • Birkaç parça karton veya koli
  • Renkli kartonlar veya eva kağıtlar
  • Silikon tabancası veya tutkal
  • Makas
  • Maket bıçağı
  • Siyah kalem veya boya

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

İlk önce koli parçalarımızdan dokuz adet aynı boyutta yarım daire kesiyoruz. Ardından üç koli parçamızın ortasına kullanacağımız telefonun alt kısmı boyutunda delikler açıyoruz. Ufak bir dikdörtgen alanı da şarj kablosunun girmesi için bırakıyoruz. Farklı üç yarım daire kartonumuzun da alt uçundan küçük bir dikdörtgen kesiyoruz. Kesmediğimiz üç yarım dairemizi birbirine yapıştırıyoruz. Telefon altını kestiğimiz üç parçayı da birbirine yapıştırıyoruz. Böylece üç adet kalın parçamız oluşuyor.

Haberin Devamı

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Şimdi sıra bu üç parçayı birleştirmekte. Altında ufak delik olan kısım en altta, telefon şekli kestiğimiz kısım ortada ve sadece yarım ay kısım en üstte olacak şekilde birbirine yapıştırıyoruz. Karpuz teması için yeşil kartın veya eva kağıtla oluşturduğumuz şeklin her yerini kaplıyoruz ve deliklerin olduğu yerlerini kesiyoruz.

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Şimdi daha ufak bir yarım ay beyaz karton veya eva kağıt üzerine de onadan biraz daha küçük yarım ay kırmızıyı yapıştırıyoruz. Siyah kalem veya boya ile çekirdekleri boyuyoruz.

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Ve telefon standımız hazır. Telefonu içine yerleştirip arkasından da şarjını sokup istediğimiz gibi kullanabiliriz! Umarım beğenmişsinizdir!

Haftanın Anne Etkinlikleri Önerisi: Dondurma Çubuklarından Mumluk Fener Yapımı

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Bu hafta anne etkinlikleri köşemizde yine evimiz için keyifli bir aksesuar yapacağız. Çöp şişlerden ve dondurma çubuklarından fener şeklinde bir mumluk yapacağız. Yapması çok eğlenceli ve ortay acıkan ürün de çok şeker olacak!

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

İhtiyacınız olan malzemeler:

  • Dondurma / Abaseng çubuk (Varsa iki boyut)
  • Çöp şiş
  • Silikon Tabancası
  • Makas

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Küçük boy dondurma çubuklarından 11 adet yan yana yapıştırıyoruz ve bundan iki set yapıyoruz. Ardından çöp şişlerden eşit boyutta kestiğimiz çubuklardan üstü ve altı açık bir küp yapıştırıyoruz. İlk yaptığımız dondurma çubuklarını bu küpün üstüne çatı olacak şekilde yapıştırıyoruz.

Haberin Devamı

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

İkişer adet büyük dondurma çubuğunu köşeli olacak şekilde birbirine yapıştırıp dört set oluşturuyoruz. 10 adet büyük dondurma çubuğunu birbirine yan yana yapıştırıyoruz. Bundan da iki set yapıyoruz. Bir setin altına iki dondurma çubuğu daha yapıştırıyorz.

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

İkişer adet büyük dondurma çubuğundan yaptığımız dikdörtgeni birbirine yapıştırıyoruz ve köşelerini de ekliyoruz. Uzun iki köşe arasına yukarıdan aşağı gelecek şekilde çöp şişleri yapıştırarak şekil veriyoruz. Çöp şişler uzun gelirse biraz kesebilirsiniz. Kısa köşeler ise sadece yatay çubuklar yapıştırıyoruz.

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Ve hazırız. İçine iki mum yerleştirip istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer sadece görsel olarak kullanacaksanız normal mum yakmak istiyorsanız pilli mum kullanmanızı öneririm. Umarım beğenmişsinizdir.

Haftanın Çocuk Kitabı Önerisi: Küçük İnsanlar Büyük Hayaller / Martı Çocuk Yayınları

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Oğluma okuduğum kitapları seçerken dikkat ettiğim birkaç özellik var. Bazılarını onun ilgi alanlarına göre seçiyorum, bazılarını pedagojik hikayeler olması nedeniyle beğeniyorum, bazılarını ise çizimlerinden her seferinde farklı hikayeler çıktığı için alıyorum. Seçimim ne olursa olsun okuduğum kitabın ona bir fikir veya ders vermesine, üzerine konuşacak konularımız olmasına özen gösteriyorum. Martı Çocuk Yayınları’ndan çıkan Küçük İnsanlar Büyük Hayaller serisine bu özelliklerin hepsine sahip olması nedeniyle bayılıyorum. Sanatçılardan bilim insanlarına, sporculardan ikon isimlere kadar dünyamıza pek çok farklı alanda damga vurmuş insanların hikayelerini çocukların anlayacağı bir dilde anlatıyor bu kitaplar. Hem çizimleri ilgi çekiyor hem de tüm o büyük isimlerin küçük birer çocuk olarak başladıkları hayat serüvenlerini anlatıyor. Oğluma “Sen de onlar gibi olabilirsin” mesajını vermesini çok seviyorum. Bu serinin Stephen Hawking, Mahatma Gandhi, Muhammed Ali, David Bowie, Maria Montessori, Jane Austin kitaplarını her defasında okurken ben bile ilham alıyorum. Büyük başarıların, büyük hayallerle hayata geçmesi, karşılarına çıkan tüm zorlukları teker teker yenme azimleri çocuklarımıza vereceğimiz en değerli mesajları içeriyor. Martı Çocuk Yayınları’nın bu serisini tüm anne ve çocuklara şiddetle öneriyorum.

Haftanın Anne/ Çocuk / Etkinlik Sayfası Önerisi: @zeynepgozubuyuk / Zeynep Gözübüyük

Kaliteli ekran zamanı ve ilgi çekici etkinlikler

Bu hafta önereceğim sayfaya karşı biraz zaafım olduğunu kabul ederek başlamalıyım söze. Zeynep Gözübüyük hem çok sevdiğim hem de çok saygı duyduğum bir uzman. Bugüne kadar onunla sayısız etkinlik yaptık. Her etkinlikte ondan birbirinden değerli bilgiler öğrendim. Hayata karşı duruşu, etkinliklerine katılan annelere yaklaşımı, bilgi birikimi ve sahip olduğu uzmanlığı hiçbir karşılık beklemeden büyük kitlelere yayma azmine hayranım. Kendisi uzun yıllar uluslararası firmalarda yöneticilik yapmış biri. Hayatını kökünden değiştiren annelik deneyimiyle uzmanlık alanını geliştirmiş. Dünyalar tatlısı kızı Ayşe’yi büyütürken kimseden yardım almamış, tüm enerjisini kızına ve ailesine aktarmayı seçtiği için kurumsal hayata ara vermiş. Anne-bebek ve hamile yogası eğitmeni olmuş. Ve kendi gibi annelere sınırsız bir enerjiyle ve tamamen ücretsiz dersler vermeye başlamış. Yetmemiş Anne Kahvesi adı altında eşsiz bir marka daha kurmuş. Her annenin sıcak bir kahve içmeye olan ihtiyacından yola çıkmış ve Anne Kahvesi Buluşmaları düzenleyerek annelerin kendileriyle aynı dili konuşan başka annelerle bir araya gelmesini sağlamış. Birbirinden değerli markaları anneler için bir araya getirmiş ve onlar için harika etkinlikler düzenlemelerini sağlamış. Lezzetleri tartışılmaz pratik tarifleri bir araya getirip yapılışlarını herkesle paylaşmış. En sevilen markaların en güzel hediyelerini annelere ulaştırmış. Bu saydıklarımı ve daha fazlasını uzun yıllardır yapmış ve yapmaya da devam ediyor. Kısacası yaptığı bulaşıcı iyilikleri yazmakla bitiremem. O yüzden lafı fazla uzatmadan eğer bir anneyseniz Zeynep Gözübüyük’ü yakından takip etmelisiniz diyorum. Hem kendi uzmanlık alanında yaptığı canlı yayınları hem paylaştığı harika konuları ve içerikleri kaçırmamalısınız.

https://www.instagram.com/zeynepgozubuyuk

Sıradaki haber yükleniyor...
holder