Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Aklıma gelmişken söyleyeyim…
HABERİ PAYLAŞ

Aklıma gelmişken söyleyeyim…

  • Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) puan barajını kaldırması, eksi net yapan bir öğrencinin devlet üniversitesinde dört yıllık bir bölüme yerleşmesini mümkün kıldı. Peki, eksi netle üniversite sınavı kazanılabiliyorsa, kaybedenler bu işi nasıl başarıyor?
  • Kadın öğretmenler 25 yıl hizmet süresini bitirmelerinin ardından 58 yaşını doldurduğunda emekli oluyor. Erkek öğretmenler ise 25 yıl hizmet süresi doldurduktan sonra 60 yaşında emekli olabiliyor. Peki, 58 veya 60 yaşındaki bir öğretmenin perfermansını kim sorgulayacak? Bu yaştaki öğretmenlerin tecrübesi farklı bir şekilde değerlendirilsin. 25 yıllık deneyim yabana atılacak bir şey değil, bu tecrübeden, genç öğretmenler bir şekilde faydalanmalı. Ancak 60 yaşındaki bir öğretmenle, 7 yaşındaki öğrenci arasında kuşak ve bakış açısı farkı olduğu da gözden kaçmamalı!
  • Lise ve üniversite giriş sınavlarında uygulama hatası var! Bir şeyi bilmenin yüzdesi olmaz, yani ‘Şu konu hakkında yüzde 20 veya 25 bilgim var’ diyemezsin. Oysa LGS veya YKS’de soruyu bilmesen dahi, doğru yanıtı yakalama şansın yüzde 20-25. Bilimin ruhuna aykırı olan bu uygulama ile geleceğin bilim insanlarını seçemezsin!
  • Almanya’da liseden mezun olan öğrencilere olgunluk diploması yani Abitur veriliyor. Finlandiya’da liseyi bitiren öğrenciler olgunluk belgesi ile üniversiteye başvuruyor. Hollanda’da üniversiteye girişte lise bitirme sertifikası isteniyor. Bizde buna benzer bir uygulama ilk kez Mektebi Sultani’de (Galatasaray Lisesi) 1869’da uygulanmaya başlandı. 1955’te ise olgunluk sınavı yerine lise bitirme sınavları getirildi. Bu sınavlar 1974’te ÖSYM’nin kurulmasıyla birlikte kaldırıldı. Bizdeki olgunluk sınavları, herhalde öğrencileri olgunlaştıramadığımız için kaldırıldı!
  • Acaba Bakalorya (Olgunluk Sınavı) benzeri bir sınav, ülkemizde uygulamaya sokulsa ne olurdu? Muhtemelen binlerce dershane ya da sınava hazırlık dergisi, öğrencilere şiir gibi ezberletilmek üzere çok sayıda örnek soru ve kısa yanıtlar içeren paragraflar dağıtırdı.
  • Çok sayıda yeni üniversitenin açılması ve kalite sorununa önem vermeden diploma verilmesi olayı kontrol altına alınmak zorunda. Bu konuda bazı kalite kontrol mekanizmaları kurulmasına rağmen çok da başarılı olunduğu söylenemez. Lisans ve lisans üstü programlara başvuran öğrencilerin bilgi ve beceri düzeyindeki eksikleri hepimizi endişelendiriyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder