Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Doğru tercih nasıl yapılır?
HABERİ PAYLAŞ

Doğru tercih nasıl yapılır?

Tercihleri yaparken biraz esnek davranın, korkmayın. Geçen yılın verileri ile bu yılınkiler aynı olur diye kendinizi şartlandırmayın. İlla 24 tercih yapacağız diye bir kural yok, ancak pişman olmamak kaydıyla tercih sayısını kısıtlı tutmamakta yarar var.

Tercihler ‘asker sırasına’ girecek diye bir kural yok! Kendinizi o kadar katı kuralların içine hapsetmeyin, biraz esnek davranın, korkmayın. Kullandığımız bütün veriler, geçen yılın verileri, bu yıl da aynıları olacak diye beklemeyin.

Tercihler arasında 4-5 binlik oynamalar olabilir, yani 120.589’un altına 124.724’üncü sıradaki yeri yazabileceğiniz gibi, ondan daha yukarıda bulunan 116.706’ncı sıradaki bir yeri de yazabilirsiniz. Bu ölü bir tercih olmaz, çünkü iki tercih arasında makul bir fark var.

Haberin Devamı

Çok tercih yapmak şansı arttırır mı?

Yerimiz varken, tercihleri ve alternatifleri çoğaltmakta yarar var. İlla 24 tercih yapacağız diye bir kural yok, ama bize sunulan olanağı da değerlendirmek gerekir. Örneğin aynı başarı sırasından birkaç yer yazmak, tercihlerden birini kaçırırsak diğerini yakalama şansı yaratır.

Doğru tercih nasıl yapılır

Bir tercihi daha üst sıralara yazan mı avantajlıdır?

Kaçıncı sıraya yazarsa yazsın, kimin puanı daha yüksekse, o avantajlıdır! Cengiz’in EA puanı 485, Sadık’ın EA puanı 486 olsun, Cengiz aynı tercihi 1’inci sıraya, Sadık da aynı tercihi 30’uncu sıraya yazmış olsun, şayet o bölüme bir aday alınacaksa, bu Sadık olacaktır, çünkü Sadık’ın puanı Cengiz’den yüksektir.

‘Peki, bu durumda sıranın ne önemi var’ diyeceksiniz. Cengiz, bu bölümü diğer tercihlerinden önce istiyor, Sadık ‘diğer tercihlerim olmazsa, en son bu tercihime yerleşeyim’ diyor.

İstek mi, sıra mı?

İkisinin makul bir karışımı olmalı, her biri ayrı telden çalmamalı. Şöyle örnek vereyim: Çok istediğimiz yer 45.698’inci sırada, onun altına yazacağımız ve ondan sonra istediğimiz yer 35.474’üncü sırada olmamalı, yani isteğin bir sınırı olmalı.

Bu durumda alttaki tercih, geçersiz tercih oldu. Burada yapılması gereken; ya alttaki tercihi 45.698’in üzerine yazacağız ya da sileceğiz. Şayet onun üstüne çıksın istemiyorsak, o zaman onu yazmayacağız. Peki, yazarsak n’olur? Boşuna yer işgal etmiş olur!

Haberin Devamı

Doğru tercih nasıl yapılır

Puana göre mi, başarı sırasına göre mi?

Tercihleri yaparken başarı sırasını kullanın, puanları dikkate almayın. Puanlar değişkendir, yıllara göre farklılık gösterir.

Başarı sıraları, puanlar gibi değişken değildir, bunlarda fazla oynama olmaz. Kendi başarı sıranızla, girmek istediğiniz bölümün başarı sırasını kıyaslayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder