Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Galiptir bu yolda mağlup!
HABERİ PAYLAŞ

Galiptir bu yolda mağlup!

İlginç bir soru; neden siyahlar koşuda, beyazlar yüzmede başarılı olur? ABD’li bilim insanları siyahların atletizmde, beyazların yüzmede başarılı olmasının nedenini göbek deliklerinin farklı yerlerde olmasına bağlıyor.

★★★

Amerikalı uzmanlar, farklı milletlere mensup askerlerin vücut boyutlarını karşılaştırır. Siyahi askerlerin vücutlarının ağırlık merkezinin, beyazlara oranla yüzde 3 daha yukarıda olduğunu belirlerler. Buna göre siyahi koşucuların koşarken yere düşme hızları artıyor.

Bu sayede beyaz rakiplerine oranla 0.15 saniyelik bir avantaja sahip oluyorlar. Beyazların ise ağırlık merkezleri daha aşağıda olduğu için vücutlarının daha geniş bir kısmı su çizgisinin üzerinde kalıyor. Beyaz yüzücüler bu sayede daha kolay ilerliyor.

Haberin Devamı

★★★

Şimdi efsanevi bir yüzücünün, siyahi bir yüzücünün ilginç hikayesini okuyacaksınız. Eric Moussambani Malonga, Ekvator Ginesi’nden bir yüzücü. Medya tarafından ‘Yılan Balığı Eric’ olarak adlandırılır.

★★★

Gine hükümeti, 2000-Sidney Olimpiyatları’na katılmak isteyen yüzücülerin başvurması için ilan verir. Eric, otobüste giderken afişi görür ve başvurur. Ancak ortada çözülmesi gereken iki sorun vardır; Eric, yüzme bilmiyordur ve Gine’de antrenman yapmak için olimpik havuz yoktur! Eric, olimpiyata 8 ay kala kendi çabasıyla yüzme öğrenir. Turistik bir otelin, günde 3 saat kullanmasına izin verdiği 15 metrelik havuzunda antrenman yapar.

Kulvarı belirleyecek ipi ve zamanı ölçecek kronometresi yoktur. Yarışmada 50 metre yüzeceği söylenir. Bu mesafe için hazırlanan Eric, Olimpiyatta iki katı mesafeyle karşılaşır! Olimpiyatlarda antrenman için havuza gittiğinde, haline acıyan Güney Afrika koçu, birkaç teknik, kulaç atmayı ve ayaklarını düzgün kullanmayı öğretir. Eric’in yüzmede aldığı tek ders bu olur.

★★★

Hayatında ilk kez 100 metreyi tek seferde yüzen Eric, ilk dönüşten sonra yorulur. Yorumcular, ikinci 50 metreyi çıkartamayacağını söyler. Yarışın başında seyircilerden yükselen gülüşmeler, sonradan cesaretlendirici alkışa dönüşür. Herkes ayağa kalkar, birbirini dürterek havuzda yalpalayan yüzücüyü göstermeye başlar. Bu yüreklendirme Eric’i cesaretlendirir. Son 30 metreyi yalpalayarak tamamlar. Duvara dokunmayı başaran Eric, 100 metre serbestte olimpiyat tarihinin en kötü derecesini elde eder. En kötü dereceyi elde eden Eric, milyonlarca insanın kalbini fetheder.

Haberin Devamı

★★★

Eric Moussambani Malonga, pasaportundaki resim hatası yüzünden, Sidney’den sonra Atina’daki olimpiyatlara katılamaz! Eric Moussambani Malonga, şu anda Ekvator Ginesi yüzme takımında koçluk yapıyor...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder