Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Hatırası aziz insan Topkapılı Cambaz Mehmet Bey…
HABERİ PAYLAŞ

Hatırası aziz insan Topkapılı Cambaz Mehmet Bey…

Bugün, yakın tarihimizdeki bilinmeyen bir kahramandan ve ilginç olaylardan söz edeceğim… Mim Mim Grubu, kuruluşunda Enver Paşa ve Talat Paşa’nın da rolünün bulunduğu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmen tanıdığı bir istihbarat grubudur. Asıl adı Müsellâh Müdâfaa-i Milliye’dir ve baş harfleri olan 'M.M.', Osmanlıca’daki okunuşu olan 'Mim Mim' kısaltmasıyla tanınmıştır. Mim Mim Grubu, Anadolu'ya silah ve cephane kaçırılması faaliyetlerini organize etti, düşman karargahlarına, işbirlikçi gruplara ve yabancı misyona sızarak çok sayıda önemli belge ve bilgiye ulaştı.

Haberin Devamı

***

24 Haziran 1923 günü Milli Mücadele'nin kahramanlarından Topkapılı Mehmet Bey’e dair vatana üstün hizmet faslından maaş bağlanması hakkında, TBMM aşağıdaki kararı oy birliği ile almıştır… “TBMM Başkanlığından: İstanbul’un düşman altında bulunduğu sırada, Osmanlı ordusunun depolanan silah ve teçhizatını her an ölümle karşı karşıya kalarak Anadolu’ya kaçıran, düşmanın gizli istihbarat teşkilatının içinde yuvalanarak, milli kuvvetlere çok yararlı bilgiler sağlayan M. M. Grubu Başkanı Topkapılı Mehmet Bey’e, vatana üstün hizmet faslından ayda 1500 lira maaş bağlanması TBMM’nin 24 Haziran 1923 tarihli toplantısında oy birliği ile kararlaştırıldı.”

***

Topkapılı Mehmet Bey, M. M. Grubu'nun İstanbul lideridir. Kendisi ‘Topkapılı’, ‘Cambaz’ ve ‘Hakimzade’ adıyla da anılır. Mustafa Kemal Paşa ile tanışıklıkları Çanakkale Savaşı’na dayanır. Çanakkale’de Mustafa Kemal Paşa tarafından çavuşluğa yükseltilmiştir.

***

İstihbarat sağlamak, İstanbul’dan Anadolu’ya adam ve cephane kaçırmak gibi müthiş hizmetleri olmuştur. İşgal güçleri komutanı Harrington’ın arabasını kaçırıp Mustafa Kemal Paşa’ya armağan ettiği rivayet edilir. Topkapılı Mehmet Bey’in torununun söylediğine göre, arabayı kaçırırken 8 yaşındaki oğlu Ali Büyükyılmazel de konsolosluk önünde gözcülük yapmıştır.

***

Takdirname ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirilip kendisine maaş bağlanmak istenmiş, fakat maaşı Kızılay’a bağışlayarak şöyle demiştir: “Ben bir şey yapmadım. vatanım için, Mustafa Kemal Paşa için üzerime düşen görevi yerine getirmeye çalıştım. Hizmetlerin tümünü gerçekleştiren arkadaşlardır.”

Haberin Devamı

***

Cumhuriyet kurulduktan sonraki dönemde resmi bir görevi olmamasına rağmen istihbarat çalışmalarına devam etmiştir. Vatan ve Atatürk sevdalısı bu kahramanın ölümü maalesef çok üzücü olmuştur. 1 Haziran 1932'de evinde çıkan yangında vefat etmiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder