Sadık Gültekin’le Doğru Tercih İsmiyle müsemma!
HABERİ PAYLAŞ

Siyonistler, I. Dünya Savaşı sırasında Filistin topraklarında bir devlet kurmak için Osmanlı Devleti’ne karşı savaştılar. “Siyon Katır Birliği” adında gönüllü birlik kuran Siyonistler, İngiltere safına katılarak Çanakkale Cephesi’nde Osmanlı’ya karşı savaştılar. Siyonizm fikirlerinden etkilenen Viladimir Jabotinsky, Osmanlı ordusuna karşı silahlı mücadele fikrini ilk benimseyen kişi oldu…

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları batılı emperyalistlerin hedefindeydi. Bu nedenle Sevr Antlaşması ve Balfour Deklarasyonu gibi birçok gizli ya da açık anlaşma yapıldı, ayrıntılı haritalar çizildi. Bu süreçte Siyonist yapılar da I. Dünya Savaşı sırasında sahada Osmanlı İmparatorluğu’na karşı mücadele etti. Modern çağın ilk Siyonist askeri birliği Osmanlı ordusuna karşı kuruldu. Amaçları, savaş sonrası Filistin topraklarında bir devlet kurabilmekti.

Haberin Devamı

“Siyon Katır Birliği”, İngiltere safına katılarak Çanakkale Cephesi’nde savaştı. Birliğin kuruluşunda önemli bir rol oynayan Viladimir Jabotinsky, İngilizlerin 29’uncu tümeninin emrinde göreve başladı ve daha çok geri hizmet görevinde kullanıldı. Jabotinsky, Hristiyan kimliğine rağmen Siyonizm konusunda kendileri gibi düşündüğünü fark ettiği Yarbay Patterson’a 22 Mart 1915 günü bir teklifle gitti: Bir “Yahudi lejyonu” oluşturarak, İngiliz ordusu saflarında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savaşmak istiyordu. Yarbay, “Kanunlara göre, orduya yabancı asker kabul edemem” dedi, “Ama size başka bir önerim var. Tamamı Yahudi gönüllülerden, katırlı bir bölük oluşturalım. Gelibolu’da bize cephe gerisinde ikmal desteği verin.”

Ön cephede savaşmak isteyen Jabotinsky bu öneriyi ilk önce “aşağılayıcı” buldu, ancak Yahudi aktivist Joseph Trumpeldor onu ikna etti. Böylece Yarbay Patterson’ın komutasında ve Trumpeldor’un rehberliğinde, Yahudi gönüllülerin eğitimi başladı. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından, 17 Nisan 1915 günü 562 Yahudi gönüllü ve 750 katır, Mısır’dan Gelibolu’ya sevk edildi. Çanakkale muharebeleri boyunca, İngilizlerin safında ve Osmanlılara karşı mücadele veren bu Yahudi gönüllüler, İngiliz komutanlarının da büyük sempatisini kazandı. “Siyon Katır Bölüğü” adıyla I. Dünya Savaşı literatüründeki yerini alan bu gönüllülerin bir bölümü, savaştan sonra Filistin topraklarına göç ederek, Arap kıyımına girişti.

Haberin Devamı

Bir bölümü de “Yahudi Lejyonu”nu oluşturmak üzere İngiltere’ye gönderildi. Uzlaşmaz bir militan ve ateşli bir Siyonist olan Vladimir Jabotinsky de Filistin’e gidenler arasındaydı. Herhangi bir diplomatik uzlaşma çabasına girmeden, Arapların elindeki bütün toprakların mümkün olan en kısa ve kestirme biçimde, ne pahasına olursa olsun alınmasını savunan Jabotinsky, kısa süre içinde ana akım Siyonizm’den koptu.

Kendi siyasi partisini ve kendi gizli yer altı terör örgütünü kurdu. Jabotinsky, 1923’te kaleme aldığı “Demir Duvar” adlı makalesinde, Araplarla anlaşmanın mümkün olmayacağını savundu. Siyonizm idealine bugünkü Ürdün topraklarını bile dahil etti. Tüm bu mücadelesinde onun sağ kolu olarak çalışan ise Benzion Netanyahu isimli bir tarihçiydi...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder