Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Niçin okula gitmedim?
HABERİ PAYLAŞ

André Stern bir besteci, aynı zamanda bir yazar, beş dil bilen özgün bir eğitim uzmanı. Tüm bu sıfatları bir gün bile okula gitmeden edinmiş. Kendisi ile yapılan bir röportajda “Ailemin, benim ve kardeşimle ilgili geleceğe yönelik kaygıları yoktu. Dolayısıyla bilgi ve meslek sahibi olabilmek için okula gitmenin tek yol olmadığını biliyorlardı. Her ikisi de çok mutlu ve başarılı öğrencilik yılları geçirmiş olmalarına rağmen kız kardeşim ve benim için okulsuz eğitimi uygun gördüler” diyor.

***

Babam bir pedagog, Paris’te bir resim atölyesi var. Küçük çocuklarla çalışıyor. Annem ilkokul öğretmeni. Mesleğini yaparken çocukların okulda doğallıklarını kaybettiklerini, yeteneklerinin sınırlar içinde kaldığını görmüş! Bu nedenle çok sevmesine rağmen mesleğini bırakmış! Benim ve kardeşimin gelişimini takip etmek, bizimle bolca vakit geçirmek için bu kararı almış!

Haberin Devamı

***

Yedi yaşındaki çocuğu okumayı sökemedi diye paniğe kapılan birçok aile tanıyorum. Ailem için bu durum çok doğal bir süreçti. Bir gün kendiliğinden olacağını biliyorlardı. Bu nedenle üzerimde zaman baskısı yoktu. Bütün çocukların yedi yaşında okuma yazma öğreneceğine kim karar veriyor? Doğal olması gereken bir süreci kimse hızlandıramaz. Bir tırtılı eline alıp çekersen daha çabuk büyümez.

***

Mutlu bir çocukluk geçirdim. Oyun oynayarak ve neye ilgi duyuyorsam onunla meşgul olarak büyüdüm. Zaman ve öğrenme baskısı olmadan, iyi notlar almak için savaşmak zorunda kalmadan, yaşayarak, tutkuyla öğreniyordum. Kimse yanıma gelip “Almanca bitti, şimdi matematik zamanı” demiyordu. Bunca eğitime rağmen hiç diplomam olmadı! Bugüne kadar yaptığım işler için de diploma göstermem gerekmedi.

***

Askerlik için form doldurmam gerektiğinde, önümdeki kâğıtta beş kutucukla karşılaştım. Yanlarında yüksekokul, lise, meslek okulu gibi sınıflandırmalar vardı. En alttaki kutucukta ise ‘okuryazar değil’ ibaresi vardı. Bunların hiçbirine uymadığımı söylediğimde, beni bir sınava tabi tuttular. Üstün başarı ile geçmeme inanamadılar, çünkü onlara göre bir insan okula gitmediyse bu kadar çok şey bilemezdi. Eğer biliyorsa akıl dengesi yerinde olamazdı. Sonunda psikolojik bir rahatsızlığım olduğuna karar verdiler. Böylelikle askerlik yapmak zorunda kalmadım!

Haberin Devamı

***

Bilimsel araştırmalar aynı yaş grubundalar diye çocukları bir sınıfta toplamanın doğru olmadığını ispatladı, çünkü çocukların gelişimleri, ilgi alanları, yetenekleri, heyecanları aynı değil. Ancak kimileri için bunu düşünebilmek bile imkansız, eski alışkanlıklarına o kadar tutkuyla bağlılar ki!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder