Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Olmayınca olmuyor işte…
HABERİ PAYLAŞ

Olmayınca olmuyor işte…

Doğal kauçuk, kauçuk ağaçlarının öz suyundan elde edilir. Bundan dolayı bu ağaçlara “ağlayan ağaç” adı verilir. Amerika’nın keşfiyle birlikte kauçuk Avrupa’da da ilgi odağı haline geldi. İhtiyacın artmasıyla birlikte, kauçuk temininde başka ülkelere bağımlılığın önüne geçmek amacıyla sentetik kauçuk fikri gündeme geldi.

II. Dünya Savaşı sırasında doğal kauçuğa ambargo konulması ABD, Rusya ve Almanya gibi ülkelerde sentetik kauçuk çalışmalarına ağırlık verilmesine neden oldu. Ancak doğal kauçuk ile ilgili önemli sorun, sıcakta yapışkan, soğukta ise kırılgan hale gelmesidir. Bu sorun, zamanla kauçuğa olan ilginin azalmasına neden oldu...

Haberin Devamı

***

Charles Goodyear, babasının iflas etmesiyle birlikte yeni iş arayışına girer. O yıllarda doğal kauçuk, Amerika’da yeni popüler olmaya başlamıştır. Kauçuğun su geçirmez özelliği halkın ilgisini çekiyordu. Ayakkabı, yağmurluk, çadır gibi ürünler piyasaya yeni çıkmaya başlamıştı. Kauçuk ürünler ilgi çekse de kışın taş gibi sertleşen yazın yumuşayan malzemelere kimse para vermek istemiyordu.

Bu durum, Goodyear’ın kafasında doğal kauçuğa bazı maddeler katarak, onu her hava koşulunda kullanılmaya uygun hale getirme fikrini oluşturdu. Goodyear, Brezilya’dan ucuza kauçuk satın alarak çalışmalara başladı. Ham kauçuğu farklı kimyasal maddelerle karıştırdı, ısıttı, soğuttu kısacası aklına gelebilecek her yöntemi denedi. Karısının mutfağında kurduğu derme çatma laboratuvarda kimyasalları ham kauçuğa karıştırmaya devam etti.

Bu süreçte kendisine destek olacak yatırımcı arayışına girdi. Parası bittiğinde evin mobilyalarını, hatta çocuklarının ders kitaplarını sattı. Sonunda ailesini yoksulluğa sürükledi... Goodyear, nitrik asidin kauçuğu daha az yapışkan hale getirdiğini keşfetti.

Sorunun yanıtını bulduğunu sandı. Kauçuk posta çantaları yapmak için Boston’daki Birleşik Devletler Postanesi ile sözleşme imzaladı. Ancak çantaların sıcak havalarda erimesi, onun daha da borçlanmasına neden oldu.

***

Birçok başarısızlıktan sonra, 1838’in sonlarında Nathaniel Hayward ile tanıştı. Goodyear, Hayward’dan kauçuğu kükürt ile kurutma yöntemini öğrendi.

Haberin Devamı

Bu yöntem ile kauçuğun sıcaklık değişimlerine daha az duyarlı hale getirdiğini anladı. 1839’da doğal kauçuğun soğukta donup sıcakta erimesini önleyen “vulkanizasyon” yöntemini tesadüfen keşfetti. Goodyear, kauçuğun patentini aldı ve Naugatuck kasabasında kauçuk fabrikası kurdu.

Bu fabrika, Naugatuck’ı ABD’nin kauçuk başkenti yaptı. Kauçuk gelirini artırmak için İngiltere’de patent başvurusunda bulunduğunda önemli bir sorunla karşılaştı. Patent talebi, Thomas Hancock’un bu patenti iki ay önce alması nedeniyle kabul edilmedi. Hancock bir şekilde Goodyear kauçuğunu ele geçirmiş ve onun üzerinde çalışmalara başlamıştı.

Goodyear, 1860’ta 59 yaşında yaklaşık iki yüz bin dolar borç içinde hayatını kaybetti. Bugün dünyanın en büyük kauçuk ve lastik firmalarından olan ve Charles Goodyear’ın ölümünden yaklaşık 40 yıl sonra kurulan Goodyear Şirketi, adını Charles Goodyear’dan alıyor.

Ancak bu şirketin, yaşamını kauçuğa adayan Goodyear ve çocukları ile hiçbir ilişkisi yok!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder