Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Sonunda ‘logi’ eki olan her şey bilim değildir!
HABERİ PAYLAŞ

Sonunda ‘logi’ eki olan her şey bilim değildir!

Astroloji, uzay cisimlerinin ve bazı astronomik fenomenlerin, insan karakteri ve kaderi üzerinde etkisi olduğunu ve bu etkilerin öngörülebilir olduğunu iddia eden bir disiplin. Genelde astrolojinin bilimsel olarak sınanamayacağı söylenir. Ancak bu doğru değildir, bilim insanları astrolojiyi çeşitli açılardan bilimsel sınavlara tabi tuttu ve sonuçları paylaştı…

***

Bu bilimsel çalışmalardan en ünlüsü Shawn Carlson’ın 1985 yılında “Nature” dergisinde yayımlanan çalışmasıdır. Bu çalışmada 28 astrologdan, 100 kişinin psikolojik profili ile yıldız haritalarını eşleştirmeleri istendi. Deneyden önce bu 100 kişiye standart bazı sorular soruldu ve kişilik tarifleri oluşturuldu. Ayrıca bu kişilerden yıldız haritaları ve detaylı burç bilgisini oluşturmak için gereken bilgiler de alındı.

Haberin Devamı

Bu bilgiler daha sonra 28 astroloğa verildi. Deney sırasında her astroloğa, üç kişilik bilgisi ve bu üç kişiden birine ait olan bir adet yıldız haritası verildi. Astrologlardan yıldız haritasını doğru kişi ile eşleştirmesi istendi. Deney, yüzlerce kez tekrarlandı. Sonuçta astrologlar yüzde 34 başarı gösterdi! Üç seçenekli bu testte, astrologlar sadece ‘üçte bir’ başarı gösterdi. Astrologlar, deney öncesinde bu sayının yüzde 50’nin üstünde olacağını iddia etmişti. Dolayısıyla astrologlar, yıldız haritalarına bakarak kişilik tariflerini doğru bir şekilde eşleştiremedi!

***

Psikolog Bernard Silverman, Michigan’da evlenen 2 bin 978 çift ile boşanan 478 çiftin burçlarını inceledi. Silverman, yaptığı çalışma sonucunda evlenme ve boşanma durumlarında belli burç çiftlerinin ön plana çıkmadığını gözlemledi. ‘Uyumsuz burçlar’ ‘uyumlu burçlarla’ aynı oranda evlenirken, yine ‘uyumlu burçlar’ ‘uyumsuz burçlarla’ aynı oranda boşanıyordu. Astrologların iddialarının aksine ‘daha iyi anlaşan burçlar’ diye bir kavram pratikte pek mümkün gözükmüyor.

***

Bazı astrologlar, meslekle burçlar arasında ilişki kurar. Case Western Reserve Üniversitesi’nden John McGervey, bu iddiayı bilimsel teste tabi tuttu. McGervey, 6 binden fazla politikacının ve 17 binden fazla bilim insanının doğum bilgilerini inceledi ve burçlar ile bu meslekler arasında bir bağıntı olup olmadığını araştırdı. Şayet astrologların dediği gibi olsaydı, bilim insanı ve politikacılar arasında belli burçların önplana çıkması gerekecekti. Ancak McGervey’nin çalışması burçlar ile bu iki meslek arasında bir bağlantı olmadığını ortaya çıkardı!

Haberin Devamı

***

Aynı saatte, aynı gün ve aynı şehirde doğan bebekler üstünde yapılan gözlemler de ortak bir kişiliğin ortaya çıkmadığını gösteriyor. Ne yazık ki ‘burç ikizleri’ de astrologların iddia ettiği gibi aynı kişilik ya da aynı ilgi alanlarına sahip değil! Fransız istatistikçi Michel Gauquelin, burç öngörülerinin içeriğinin nasıl önemsiz olduğunu ilginç bir deneyle ortaya koyuyor. Gauquelin, en acımasız 150 Fransız katilin astrolojik bilgilerini topladı ve bu bilgilere göre astrolojik kişilik tarifleri çıkarttı. Bu tarifleri daha sonra 150 rastgele insanla paylaştı. Bu 150 kişiden yüzde 94’ü katillere ait olan astrolojik tariflerin, aslında kendi kişiliklerini tarif ettiğini iddia etti!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder