Sadık Gültekin’le Doğru Tercih TYT, adayları fazla zorlamadı!
HABERİ PAYLAŞ

TYT, adayları fazla zorlamadı!

Türkçe soruları belirleyici, matematik soruları mantığa dayalıydı. Fen soruları adayların rahatlıkla çözebileceği türdendi. Sözel alanda yorum gerektiren soruların, sayısal alanda mantığa dayalı soruların ağırlıklı olduğu görüldü. Matematik ve Türkçe sonucu belirleyen testler olacak. Türkçe testinde uzun paragraf soruları vardı. Sözelde Coğrafya ve Din Kültürü’nün belirleyici olduğu, Kimya testinde bilgi, Fizikte sözel soruların ağırlıklı olduğu görüldü.

***

TARİH: TYT Mantığına uygun sorular

Soruların tarihî kavramlar, dönem bilgisi ve temel bilgilerin yorumlanması üzerine kurgulanmış olduğu görülüyor. Orta zorlukta bir sınavdı.

Haberin Devamı

COĞRAFYA: Net ve anlaşılır nitelikte

Çok zor olmayan sorularla karşılaştık. Temel bilgi olmadan sorular çözülemez. Bu durum, bilgi düzeyinin önemini artırıyor.

FELSEFE: Konu dağılımı dengeli

Okuduğunu anlamaya dayalı, nitelikli paragraflardan oluşmuş sorular vardı. Kavramsal analiz gerektiren sorulara yer verilmiş. Sonuç çıkarabilme becerisini ölçen sorular vardı.

DİN KÜLTÜRÜ: Müfredata uygun

Öğrencilerin kavramlara hâkim olmasını gerektiren sorular vardı. Sorular müfredata uygundu.

KİMYA: Bilgiyi yorumlamaya dayalı

Bilgiyi yorumlamaya daylı sorular vardı. Grafik sorularına ve sayısal sorulara ağırlık verilmemiş, günlük hayatta kullanılan sorular geldi. Temel kimya bilgisine sahip öğrencilerin beklediği tarzda bir sınavla karşılaştık.

FİZİK: Günlük yaşamla bağıntılı

Soruların temel kazanımları günlük yaşam problemleri ile ilişkilendirerek hazırlandığı görüldü. Günlük yaşamla bağlantı kurabilen ve okuma alışkanlığı olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği türden sorular vardı.

MATEMATİK: Mantık yürütmeye dayalı

İşlem ağırlığından çok mantık yürütmeye dayalı sorularla karşılaştık. ‘Yeni nesil’ diye tabir ettiğimiz sorulara ağırlık verildiği gözlendi. Matematik soruları görsel zekâya ve temel bilgiye dayalıydı.

TÜRKÇE: Seçici sorular vardı

Türkçe’nin sınavda sonucu belirleyici test olduğu görüldü. Hızlı ve doğru okuyabilen, doğru çıkarımlarda bulunabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı. Soruların çözümü için birden çok bilgiye ihtiyaç duyuldu.

Haberin Devamı

BİYOLOJİ: Kavram düzeyinde sorular

Bilgi soruları kolay ve temel bilgileri içeriyordu. Yorumlamayı gerektiren sorular ise seçiciydi.

***

TYT puanı nasıl hesaplanır?

4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan netlerinizi Türkçe’de 3,3, Matematik’te 3,3 Sosyal’de 3,4 ve Fen’de 3,4 katsayısı ile çarpın, çıkan sonuca 100 taban puan ekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder