Sadık Gültekin’le Doğru Tercih YKS’ye sayılı günler kaldı…
HABERİ PAYLAŞ

YKS’ye sayılı günler kaldı…

Adaylar sınav hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Artık bundan sonra psikolojik hazırlık süreci devreye girecek. 17-18 Haziran’daki sınavlar için adayların bilmesi gereken birkaç önemli nokta var, bu yazımızda kısmen bunlara değineceğiz… Bu yıl sınav için yapılan başvurularda tüm zamanların rekoru kırıldı. YKS’ye bu yıl tam 3 milyon 527 bin 463 aday başvurdu.

TYT’ye geçen yıla göre 293 bin 54 başvuru artışı olurken, AYT için başvuran sayısında 516 bin 136 artış oldu. Bu yıl başvurularda en çok artış YDT’de oldu. YDT’de başvuru sayısında 169 bin 584 artış yaşandı. Başvuru sayılarında geçen yıla göre TYT’de yüzde 8, AYT’de yüzde 24 ve YDT’de ise yüzde 99’luk bir artış oldu. Başvurulardaki bu rekor artış, aynı zamanda rekabeti de artıracak.

Haberin Devamı

Sınava katılan aday sayısının yüksek olması, aynı zamanda yarışın son derece çetin geçeceğinin bir göstergesidir. Başvuruların her yıl daha da artmasının nedeni, liseden yeni mezun olacak aday sayısından ziyade mezun havuzundaki aday sayısının yıldan yıla artmış olmasıdır.

Geçen yıl 3.2 milyon adayın 1 milyonu üniversiteye yerleştiği ve 2.2 milyon aday bir programa yerleşemediği için oradan gelen büyük bir kitlenin yeniden şansını denemek istediği görülüyor. Başvuruların bu yıl artmasının bir başka nedeni de bu yıl 12. sınıfın ikinci dönem konularından soru sorulmayacak olmasıdır. Birçok aday, bu durumu avantaj olarak değerlendirdi ve bu durumdan yararlanmak istedi.

Başvurunun son iki yılda bu kadar hissedilir ölçüde artmasındaki en önemli nedenlerden biri, baraj puanlarının kaldırılmış olması. İşte tüm bu sebeplerle son iki yıldır 3 milyonun üzerinde adayın sınava başvurduğunu görüyoruz. YKS’nin birinci dönem konularıyla sınırlandırılması, tekrar edilecek konuların sayılı olması anlamında avantaj sağlayabilir ancak YKS’nin sıralama sınavı özelliği nedeniyle çok da fazla bir avantaj sağlamayacaktır.

Başvuruların 3.5 milyonu aşması, doğal olarak sıkışmayı da beraberinde getirecek. Bu sıkışmanın hangi puan aralıklarında olacağını, sınav sorularının zorluğu ya da kolaylığı belirleyecek. Zor bir sınav uygulanırsa daha arka sıralarda bir yığılma yaşanırken, kolay bir sınav yapılması halinde ise daha ön sıralardan itibaren bir sıkışmasının yaşanması muhtemel olacak.

Haberin Devamı

Talep ve arz arasındaki denge genellikle 3’e 1 oranında oluyor. ÖSYM tarafından açıklanan 2022-YKS yerleştirme istatistiklerine göre, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 1 milyon 5 bin 490 aday yerleşti. Bu yıl da bundan farklı bir tabloyla karşılaşmayacağız. Geçen yıla göre başvurular 500 bin artarken, kontenjanlar sadece 3-5 bin artışla sınırlı kalacak. Sonucu belirleme açısından TYT bu yıl daha ön plana çıkacak.

Matematik testinde konu sınırlandırmasından dolayı ortalama yükselecek ve bir yığılma olacak. Bu yığılmadan kurtulmak için geometri testi önem kazanacak. Geometri dersi iyi olan, büyük avantaj yakalayacak. Trigonometri, parabol, fonksiyon, polinom konuları iyi bilinmeli. Bu konuları iyi bilen, sıralamada öne geçecek.

Bu yılki sorular daha fazla detay içerecek, dar alanda derinlemesine bilgi ön planda olacak. Matematik testinde ortalama yükseleceği için, SAY. alandaki adayların dengeyi bozmak için fizik, kimya ve biyoloji sorularında daha dikkatli olmasında yarar görüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder