Şafak Coştu Adalet zorbalıkla sağlanmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Adalet zorbalıkla sağlanmamalı

Kadına şiddeti konuşmak, rutin hayatımızın bir parçası oldu. Bazılarına yetişiyoruz, bazılarını hiç duymuyoruz bile. Hangi birini kınamalı, hangi birine nefret kusmalı, hangi kadının ya da çocuğun yasını tutmalı; bilmiyorum.

Bugün olayları biraz daha genişletip farklı bir gözle bakmanızı sağlayacağım. Öncelikle şiddeti, 'kadına şiddet' diye ayrı bir olgu şeklinde incelemeyeceğim. Bu şiddet erkeğe de olabilir, çocuğa da, hayvana da, hatta cansız bir varlığa da… ‘Bunların hepsinin temelinde ne var?’ diye düşündüm geçenlerde. Bunların hepsinin temelinde, adalet duygusunun kaybolması ve profesyonel olmayan çalışanlar olduğunu fark ettim. Şimdi diyeceksiniz “Ne alaka?” Durumu şöyle anlatayım:

Haberin Devamı

Örneğin bir üyelik iptal etmek istiyorsunuz ve müşteri hizmetlerini aradınız. Bin dereden su getiriyorlar, üstelik üyeliğinizi yeniletmekten vazgeçmek en doğal hakkınızken. Sonra bir anda müşteri hizmetlerine argo konuşurken ve tehditler savururken buluyorsunuz kendinizi. Ya da bir mağazadan aldığınız ürün kusurlu çıktıysa iade etmek istiyorsunuz. Şirket iade yapılamadığını, değişim yapabileceğini söylüyor. E yırtık gelen bir ürünü iade etmekten daha doğal ne olabilir ki? Başlıyorsunuz “Sizi tüketici haklarına şikayet ederim, mahkemelerde süründürürüm…” Hop iade kabul edildi.

Bu durum devlete ait adalet birimlerinde bile yaşanıyor. Polis çevirdiğinde yasak olmayan, muayeneden geçmiş olan arabadaki en ince filmden dolayı kuzu kuzu cezamı yemiştim. Simsiyah filmi olan bir başka arabayı çevirdiler, şöför çıktı, pantolonunu çekti (güç göstergesi sanırım), “Bi' sorun mu var gardaş?” dedi. Benim cezam yazılırken o adama “Buyurun beyefendi, gidebilirsiniz, yanlışlık olmuş” dendi. Adaletine güvendiğimiz polis bile zorbalığa göz yummuştu.

Bunları neden anlattım? Çalışma sisteminden dolayı artık herkes zorbalıkla amacına ulaşabileceğini düşünüyor. Herkes kaba, herkes zorba, herkes cinnet geçirme potansiyeline sahip… Tüm bunlar psikolojik bir sorun olarak halkta kalıcı bir hasara dönüştü. Bir an önce bu konuyla ilgili bir şeyler yapılmalı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder