Şafak Coştu Çocuklarınıza "Hayır" demekten korkmayın
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarınıza "Hayır" demekten korkmayın

Tüm dünyanın gündemini son dönemde meşgul eden bir konu var: Corona virüs! Bu salgının yayılmasını önlemek için birçok ülke tedbirler aldı. Bu tedbirlerin başında da 'uzaktan eğitim' geliyor. Çocuklar eğitimlerine aileleriyle birlikte uzaktan devam ediyor. Uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları neler olacak; bunu bize süreç gösterecek. Bence en büyük avantajı ailelerin 'hayır' kavramının önemini anlaması oldu. Çalışan anne ve babaların çocuklarıyla az zaman geçirmesinin etkisi olarak yeni moda 'hayır diyememek'ti. Uzaktan eğitim ve birçok sektörün çalışmalarına evden devam etmesiyle birlikte aile bireyleri birbirleriyle fazla zaman geçirmeye başladı. Ailelerin çocuklarını tanıma fırsatı oldu. Tanıma fırsatı diyorum; çünkü gün boyu bir okula hapsedilip tüm suçların okula ve öğretmene yüklendiği o günlerde aileler çocuklarının hatalarını göremiyor ve onları tanıyamıyordu. Şimdi hatalarla yüzleşme vakti gelip çattı. Sınırsız özgürlük verilerek yetiştirilen çocuklar bumerang etkisiyle ailelerine geri döndüler.

Haberin Devamı

Çocuklarınıza Hayır demekten korkmayın

  • “Hayır” demek düşünülenin aksi çocuğun özgüvenini zedelemez; tam tersi toplumda yer edinmesini sağlar.
  • Çocuk “Hayır” kavramıyla kendi sınırlarının farkına varır.
  • Çocuklar “Hayır” kavramıyla toplumda kendi sınırlarını bildikleri için ağır eleştirilere maruz kalmazlar.
  • Kendine zarar verecek olayları önceden bilip tedbirini hazırlar.
  • “Hayır” kavramı içine soyut söylemler serpiştirilip anlamsız uzun cümleler şeklinde öğretilmemeli. Aileler kısa, net, kararlı bir şekilde "Hayır" diyebilmeli.
  • “Hayır” dedikten sonra çocuğun ısrarcı tavrıyla bu söyleminizden geri durursanız çocuk yaptığı hareketi bir araç olarak keşfeder ve sürekli hale getirir.

Israrcı tavrı sonrası anne terliğiyle karşılaşan insanlar şimdi çocuklarına “Bunu bu şekilde yapman beni derinden yaralıyor” gibi popüler kültürün ürünü olan, kendisinin bile anlayamadığı ama çocuğun anlamasını beklediği tuhaf cümleler kurarak çocukları eğitmeye çalışıyorlar. Çocuklarınızla iletişim kurarken kararlı, anlaşılır, soyut kavramlardan uzak cümleler kurun. Yapmaması gereken bir şeyi tek kelimeyle ona anlatın: “Hayır!"

Sıradaki haber yükleniyor...
holder