Şafak Coştu Corona virüsün öğrenci, veli ve eğitim sistemine etkisi
HABERİ PAYLAŞ

Corona virüsün öğrenci, veli ve eğitim sistemine etkisi

Günlerdir hayatımızı meşgul eden bir konu var. Corona virüs! Corona virüs bir biyolojik silah mıdır? Bir amaca mı hizmet ediyor? Şimdilik tüm bunlar muamma. Fakat etkilerinin çok büyük olacağı kesin.

Sosyal izolasyonu becerebilenler için zorlu bir süreç. Beceremeyen benciller için ise yine zorlu bir süreç; çünkü onlar dışarı çıkmaya devam ettikçe virüsün yayılması durdurulamayacak.

Corona virüsten dolayı hayatımızda farklı kavramlar oluşmaya başladı. Örneğin; online eğitim. Peki bu online eğitim kalıcı hale gelirse ne olur?

Haberin Devamı

Online eğitimin kalıcı olmasıyla anlayacağımız ilk şey “Evet, corona virüs bir şeylere hizmet etsin diye ortaya çıkarıldı” olmalı. Tıpkı bir dönem çocuk kaçırılmalarının, organ mafyalarının artmasıyla birlikte çocukların özgürlüğünün ellerinden alınması gibi. Bu durumlar; dışarı çıkan, yaratıcı olan, problem çözme becerilerine sahip, temiz hava alan, sosyal çocukların 90'larda kalmasına sebep olmuştu. Görünen o ki corona virüs sürecinin uzamasıyla okula giden son çocuklar çağımızın çocukları olacak. Online eğitime elbette bu kadar keskin geçilmeyecek ama sürecin başlangıcı bu olay olacak.

Online eğitim kalıcı olursa...

  • Peki uzaktan eğitim kalıcı olursa ne gibi sonuçları olur?
  • Sadece dijital, bencil, asosyal nesiller yetişir.
  • Öğretmene olan ihtiyaç azalır, öğretmenler kendi tanınırlıklarını yine kendi yarattıkları dijital eğitim setleriyle ortaya koyar.
  • Avantajı ise, üstte ezici bir yönetim ve mobbing olmaması olacak.
  • Binlerce öğretmen olduğunu varsayarsak, kimileri bu yarışta tamamen geride kalacak, kimileri ise başlamadan elenecek. Bu elenen öğretmenler elbette 'emekli öğretmen' kitlesi olacak. Teknolojiyle ilişkisi daha az olan, 16-17 yaşında mesleğe başlamış kitle…
  • Özel okullar kapanacak. Fahiş fiyatlarla imparatorluklar kuranlar, sadece online eğitim sattıkları için bu fiyatların 10’da 1’ini talep etmeye başlayacaklar.
  • Rekabet artacak, mekan ve öğretmen kadrosu hiçleşecek. Bu durum senede binlerce lira ödeyen velilerin işine gelecek.
  • Veliler sadece çocukların okuması icin çalışmayacaklar artık. Çocukların okul problemlerini, akran problemlerini çözmek zorunda olmayacaklar. Fakat tam "Maddi olarak rahatlayacak mıyız?” diye düşünürlerken onlara ek bir gider kapısı çıkacak. Bakıcı parası!
  • Ebeveynler çocuklarını okula yazdırırken ilk önem verdikleri şey iş çıkışına kadar çocuklarının güvenli bir ortamda oyalanmasını sağlamaktır. Bu durum ortadan kalktığında küçük çocuklarını evde yalnız bırakamayacakları için bakıcı tutmak zorunda kalacaklar.
  • Bakıcılar muhtaçlık durumlarını bildikleri için fahiş fiyatlara çalışacaklar. Fakat bu da bir süre sonra bir rekabet ortamı oluşturacak ve bakıcılık bir sınava bağlanacak, belirli standartlar getirilecek. Bakıcılığın modası ise sahada yapılan işler dışında diğer işlerin online sisteme dönmesiyle azalacak.

Uzun vadeli bir değişimin başlangıcı olan bu virüs, hayatımızdaki büyük değişimlerin de bir deneyi aynı zamanda. Bu değişimlere hazır mıyız? Bunu bize zaman gösterecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder