Şafak Coştu Dunning-Kruger etkisinde bir toplum
HABERİ PAYLAŞ

Dunning-Kruger etkisinde bir toplum

Bilgisi değil fikri olan, özgüveni değil cehaleti olan insanlar Dunning-Kruger etkisindedir. Kısa tanımlar yapmak mümkündür.

“Cahil cesareti.”

“Özgüven zehirlenmesi” gibi…

Cornell Üniversitesi'nde Justin Kruger ve David Dunning'in yaptığı bir çalışmada, az bilen insanların kendilerine olan güvenlerinin daha fazla olduğunu ve çok şey yapabileceklerine dair daha fazla inançları olduğunu ortaya koydu.

Bu iki isme göre;

  • Bir konunu uzmanı olmayan ve bilmeyen insanlar becerilerine aşırı değer biçerler.
  • Bu sendroma sahip insanlar diğer insanların becerilerine ve bilgisine değer vermezler.
  • Yetkin olmayan insanlar kendilerindeki yetersizliğin boyutunu asla bilemezler.

Toplumdaki çoğu insan aynı sendrom içinde battıkça batıyor.

Bilginin aşağılandığı, vasatlığın kutsandığı bir dünyada yaşıyoruz sanki.

Haberin Devamı

Aşı gündemi

Dunning-Kruger etkisinde bir toplum

Son zamanlarda çok gündem olan bir konu var SMA hastalığı…

Duygusal olan halkımız devlete kin kusuyor, öfkeli paylaşımlar, kendilerince yapılan yardım kampanyaları…

Çok merak ediyorum; tüm bu insanların kaçı SMA hastalığını araştırmış ve bilgi sahibi olmuştur? Kaç kişi Bonn Üniversitesi'ndeki gururumuz olan Prof. Dr. Soyhan Bağcı’nın röportajını ve açıklamalarını okumuştur? Okuyan ve araştıranlar pek azdır. Bir de “Bilimsel veriler umurumda değil, ben kalbimi dinliyorum” diye devlet politikalarına, sevgiliye yaklaşır gibi yaklaşanlar var; onları saymıyorum bile.

Bizim konularla ya da olaylarla ilgili sadece fikrimiz vardır, bilgiye ayıracak vaktimiz yoktur. İki satır cümle okumaktan kaçınan insanlar karşınızda bilgisini dayatan alimler haline gelir.

Aynı durum şu an tüm dünyanın gündeminde olan aşı için de geçerli. Herkesin okuduğu okullar, yaptığı çalışmalar, en son okuduğu kitap Cin Ali olan insanlar tarafından çürütülmeye çalışılıyor. Kendini aşırı değerli görme de Dunning-Kruger sendromunun bir göstergesi.

Mark Twain durumu şu şekilde özetler:

“Bir aptalla tartışmayın. Sizi önce kendi seviyesine ve kendi tecrübeli olduğu alana çeker, sonra o çektiği seviyede tecrübesiyle sizi yener.”

Durumu çok güzel açıklıyor. Siz o seviyede asla inanmadığınız bir tezi çürütmek için debelenir durursunuz. Bu size sadece zaman kaybı yaratır çünkü o kişi bilgisine öyle çok inanır ve öyle savunur ki, düşüncesini değiştirmeniz mümkün değildir.

En iyisi enerjinizi çalan ve sizi aşağı çekmeye çalışan insanlara fazla pirim vermeyin. Pandemi günlerinde daha net gördük ki enerji ve zaman en kıymetli iki kavram. Herkes için harcamayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder