Şirin Sever Berlin'de teknoloji bağımlısı olup çıktım!
HABERİ PAYLAŞ

Berlin'de teknoloji bağımlısı olup çıktım!

Hiç teknoloji meraklısı biri olmadım... Yani, hayatın içindeki teknolojik değişimlere ‘mecburen’ ve en son adapte olanlardanım, zira hayat başka türlü akmaz noktasındayım. Ama bir fuara katıldım ve teknolojiye bakışım tamamen değişti! Geçen hafta sonu yapılan IFA Berlin’deydim. Yani dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarında. Her yıl aynı tarihlerde Berlin’de düzenlenen ve dünya devlerinin gövde gösterisi yaptığı fuarda, geliştirilen yeni ürünleri ve teknolojileri gördükçe aklım uçtu.

Hatta evdeki eşyaları sessiz ve sade bir törenle toplu halde çöpe atma kararı aldım diyeyim, durumumu anlayın. Dünyanın en önemli sektör buluşmalarından biri olan IFA’ya pandemi nedeniyle ara verilmişti ama bu yıl 46 ülkeden 1100 üreticinin katıldığı fuar; çok coşkulu, çok heyecanlıydı ve en yeni teknolojik ürünler epey şaşırttı.. Özellikle Vestel’in 3 bin metrekarelik standına hayran kaldığımı söylemeliyim!

Haberin Devamı

Birinci nedenim, özellikle mutfak ürünlerinde hayatı bu denli kolaylaştırmayı başarmaları. Zira pandemiden sonra ihtiyaç duyulanların ne kadar değiştiğine hep birlikte şahit olduk. İkinci nedenim de, bir Türk markasının bu yaratıcı ürünlere imza atması. Dahası, bu Türk markasının, geleceğin ‘akıllı’ dünyasına yön veren en değerli markalardan biri olması, ülkemizi sürdürülebilir teknoloji alanında başarıyla temsil etmesinin gururunu yaşadık. Bu gururla, size de bir fuar turu attırayım o zaman…

TURŞU VE YOĞURT YAPAN BUZDOLABI MI?!!

En teknoloji özürlüler bile pandemiden sonra ‘inovasyon’ sözcüğünü ezberledi sanırım. Evde vakit geçirdiğimiz her gün, markalardan daha çok yaratıcılık bekledik malum... İşte Vestel standında bu yaratıcı ürünlerden bol bol mevcuttu. Mesela, EggWiser teknolojisi ile yumurta pişiren buzdolabını uzun uzun inceledik. Ki, fuarın en öne çıkan ürünüydü, herkes yazdı çizdi. Vestel CEO’su Turan Erdoğan da bizzat anlattı bu teknolojiyi; dolaptaki yoğuşma suyu kullanılıyor ve rafadan, kayısı ve lop olmak üzere üç farklı düzeyde yumurta yapıyor buzdolabı.

Evet adamlar yapmış gerçekten! Vestel’in bir başka teknolojisi ile hamur, yoğurt, kefir, sirke ve turşu gibi 7 farklı gıda mayalanabiliyor. Ayrıca gıda israfını önlemek için vakum yapan buzdolabı bile var. Poşeti dolabın önündeki ince bölüme soktunuz mu, hoop poşet vakumlanıyor. Denedim, bayıldım! EggMinder teknolojisi, buzdolabındaki yumurtaların raf ömrünü ve miktarını takip ederek, sizi bilgilendiriyor. IntelliShelf teknolojisi, buzdolabı kapağının içerisindeki raflarda yer alan son kullanma tarihlerini takip ediyor.

Haberin Devamı

Kullanıcılar bu bilgileri elbette Vestel Evin Aklı ve VeeZy uygulamaları üzerinden veya raftaki LED göstergelerle izliyor. VitaMod teknolojisi, güneş ışığını taklit ederek, buzdolabındaki sebzelere tazelik veriyor. FlexHeatTech, donmuş gıdaların buzunu anında çözüyor. Bazı fırınlarda tütsülenmiş et ve peynir yapabiliyorsunuz, bazı bulaşık makinelerinde ise gümüşleri soldurmadan yıkıyorsunuz. Her birini dinlerken, ağzınız daha fazla açık kalıyor. Mutfakta aklımızı kaybettikten sonra çamaşırlara geçiyoruz...

Haberin Devamı

Her yıkamadan önce yumuşatıcı ve deterjan eklemeye ihtiyaç kalmayan çamaşır makineleri, kırışıklıkları azaltan, yumuşatıcı ve deterjan kokusunu artıran kurutma makineleri... Hangi birini saysam bilemiyorum. Ama şunu biliyorum, kadınların hayatını kolaylaştırmak için her şey düşünülmüş. Umalım ki bu teknolojiler, erkekleri de ev işleriyle yakınlaştırsın!

9 MARKA NASIL BULUŞTU?

Bu arada fuarın en önemli anını atlamayalım… Bu yılki fuarın en önemli buluşu da diyebiliriz. Zira pek çok elektronik devinin biraraya gelerek ortak ürettikleri bir yazılım bu. Şöyle özetleyebilirim… Uzun süredir evdeki elektronik aletler çeşitli aplikasyonlarla uzaktan yönetilebiliyor, malum. Mesela çamaşır makinesinin deterjanı uzaktan ayarlanıyor, yemek piştiğinde fırın uzaktan durduruluyor ya da klima siz eve gelmeden evi ısıtyor/soğutuyor vs...

İşte bu yeni yazılımla, artık farklı markaların ürünleri kendi aralarında iletişim kurabilecek. Vestel, Samsung, Electrolux, LG gibi 9 büyük markanın ilk kez biraraya geldiği bu yazılım ‘Home Connectivity Alliance’ yani ‘Ev içi Bağlantı Birliği’ adını taşıyor. Dokuz aydır üzerinde çalışılan bu teknolojinin tanıtımı, fuarın ilk günü CEO’lara ilk kez gösterildi ve büyük heyecan yarattı.

2023’ün başında da kullanılmaya başlayacak. Markaların söylediği şu; bu büyük bir devrim. E bu da gerçekleştiğine göre; umarım farklı telefon markaları da tüketiciye ortak şarj cihazı kullandırmak üzere birleşebilirler. Beklemedeyiz, alooo...

Döner ve lahmacuna büyük ilgi

  • Fuarda 500’ye yakın Vestel çalışanı görev yaptı, 3 bin metrekare stantta bine yakın ürün sergilendi. Herkes bıkmadan usanmadan öyle ilgiyle anlattı ki ürünleri, ekibe hayran kaldım.
  • Vestel standının en kalabılk yerlerinden biri de, dinlenme alanıydı. Burada herkese lahmacun ve döner, ayrıca Türk çayı ve Türk kahvesi ikram edildi. İşte Türkiye tanıtımı böyle olur!
  • Fuarda en ilgi görenler, elbette cep telefonlarıyla ilgili standlardı. Yıllar geçecek ama telefon merakımız hiç bitmeyecek galiba!
  • Z kuşağı da vardı fuarda elbette! Ve bu kuşağın, çevirmeli telefonlara uzaylı gibi bakması gerçekten efsaneydi. 70’li 80’li yılların evleri gibi döşenen bir alanda, retro telefonlara bu merak oksimoron değil de nedir?!
Sıradaki haber yükleniyor...
holder