Şirin Sever Bu reklamı çekenler değil çektirenler utansın
HABERİ PAYLAŞ

Bu reklamı çekenler değil çektirenler utansın

Orkid markası yeni bir reklam filmi çekmiş.. İngilizce yayınlanan reklamda; ped paketi, tecavüz haberleri ve kadına şiddet haberleri ile dolu gazete sayfalarına sarılıyor ve raflara bu şekilde konuluyor. Bence çok iyi. Anlamlı.

Yıllarca kadın pedini ‘ayıp’ sayanlara büyük gönderme! En azından ben mevzuya buradan bakıyorum ama herkes aynı yerden bakmıyor belli ki. Reklam sosyal medyada tartışma yarattı... Tepki gösterenler Türkiye'de pedlerin gazeteye sarılı olarak satılmadığını öne sürdü.

Kimileri de reklamda Türkiye'nin aşağılandığını iddia edip ‘hangi devirdeyiz?’ diye sordu. Ben de eleştirenlere şunu sormak istiyorum: Anadolu’nun ücra köşesinde yaşayan kadınların, bir metropol kadını kadar rahat ve özgür yaşadığını mı düşünüyorsunuz? Her kadının hayatı İstanbullu kadının hayatıyla aynı mı? Çok uzağa gitmeye de gerek yok, biz de geçtik o günlerden…

Haberin Devamı

Bakkaldan kadın pedi almaya utanırdık. Öyle öğrendik. Evde kadın pedi denen ‘ayıp şey’ zinhar gösterilmez, köşe bucak saklanırdı. Allah’tan büyük marketler hayatımıza girdi de, sebze ve meyveleri kasadan geçirirken pedleri de araya kattık. E bi de tabii büyüdük, bundan utanç duymamayı öğrendik. Ama her kadın bu kadar şanslı mı, düşünmek lazım. Bu reklam da bize, ‘bunu tartışın’ diyor şimdi.

Önüne gelenin kadının cinselliğine, özgürlüğüne karıştığı bir ülkede; ne kadar geri tartışmaların içinde boğulduğumuzu birileri söylüyor diye mi öfke ve eleştiriniz? Bana göre... Ped satmaktan utanıyoruz ama kadına yönelik suçlardan utanmıyoruz diyen, tokat gibi reklam olmuş. Reklamı çeken değil, çektirenler utansın biraz da.

Bu reklamı çekenler değil çektirenler utansın

KÜÇÜK BİR NOT: Bu vesileyle hatırlatmakta fayda var: Regl gizlenecek bir durum değildir. Regl ayıp bir konu değildir. Regl olmak utanç verici değildir!! Hadi herkes günde üç kez tekrar etsin, normalleştirsin!

Gerçekler acıtır, bu reklam da acıttı

“Orkid gibi Türkiye pazarının iddialı bir markası, neden ülkeyi suçlayıcı bir reklam hazırlayarak kendi ticari menfaatine varar vermeyi göze aldı?” Bu soruyu soranlar çok.

Ben de şunu soruyorum: Ülkeyi mi suçluyor, ülkedeki bazı zihniyetleri mi suçluyor? Çünkü bunu yapan, bu zihniyeti yaratan biziz! Nitekim firma, tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı ve şöyle dedi: “Türkiye’de Orkid için tasarlanan mağaza içi kampanyası, Türkiye’de ve dünyada kadınların yaşadığı damgalanma, ekonomik kısıtlamalar nedeniyle hijyenik pede erişememe ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de dahil olmak üzere bazı ciddi sorunlara ışık tutmak amacını taşıyordu.

Haberin Devamı

Bu sorunlar nadiren tartışılıyor, genellikle utanç duygusuna dönüşüyor. Bu fikrin uygulanmasında niyetimizi tam olarak yansıtamadığımızı görüyoruz ve bundan dolayı da üzgünüz...” Bu arada markanın bu konudaki faaliyetlerini de takip eden biriyim...

2018 yılında Türkiye’de ekonomik nedenlerle pede erişemeyen kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesi için 4 milyondan fazla ped bağışı yapmış, duyarlı bir marka. Bu reklam filmi de gayet duyarlı ve önemli. Kendilerini tebrik ediyorum. Bazen gerçekler acıtır, bu da böyle bir konu.

Haberin Devamı

Bu reklamı çekenler değil çektirenler utansın

Popüler müziğin en iyileri buluşuyor

Türkiye’nin ilk ve tek popüler müzik ve kültür festivali fizy İstanbul Müzik Haftası, 5-9 Kasım tarihleri arasında müzikseverlerle buluşuyor.

Ceza, Haluk Levent, Kenan Doğulu, Manga, Norm Ender, Teoman gibi pek çok sevilen ismin sahne alacağı festival; Atlantis Yapım ve Sm Production organizasyonuyla Volkswagen Arena, Kadıköy Sahne, Moda Kayıkhane, IF Beşiktaş gibi mekanlara ve şehrin farklı noktalarına yayılacak.

İlki 2018 yılında gerçekleşen ve 200 bini aşkın müzikseveri eğlenceli konserlerle buluşturan fizy İstanbul Müzik Haftası; bu sene de 5 gün boyunca; pop, rock, rap ve hip-hop müziğin en çok takip edilen isimlerini seyirciyle buluşturacak. Sonbaharda içini müzikle ısıtmak isteyenlere duyurulur.

Haftanın öne çıkanları

■ Uğur Yücel, Binnur Kaya, Cengiz Bozkurt, Feyyaz Yiğit’in oynadığı filmde; seri katil peşine düşen ‘ruh hastası’ bir cinayet büro ekibinin maceraları çok güldürecek. İzleyin derim.

■ ‘Ustaların Karışımı’ gecesi... Nişantaşı Sofa Hotel’in terasındaki Frankie’de pazartesi akşamları Güvenç Dağüstün, Burçin Büke, Erdinç Şenyaylar ve Hakan Güngör sahnede, usta isimlerin eserlerini yorumluyor.

Şef Melih Demirel’in imzası şahane mezeler eşliğinde, tam bir müzik ziyafeti... Ekipteki kanun sanatçısı Hakan Güngör’e dikkat çekerim. Madonna’nın doğumgününde onun için çalmış, çok başarılı bir isim.

■ People sezonu ve canlı müzik geceleri başladı. Açılışı Mehmet Erdem’le yaptım ama her gece başka isim sahne alıyor mekanda. Eğlenmek için doğru adres.

■ Simit Oxford sözlüğünde... Simitin yeri bende ayrı; üç öğün verseniz yerim. Sözlüğe de “Pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü” olarak girdi madem; hemen bir simit çay keyfi yapılsın.

Bu reklamı çekenler değil çektirenler utansın

Sıradaki haber yükleniyor...
holder