Şirin Sever Deprem bölgesine psiko-sosyal destek
HABERİ PAYLAŞ

Deprem bölgesine psiko-sosyal destek

Deprem bölgesinde yaşayan gençler kaygı, umutsuzluk, öfke, suçluluk, üzüntü ve utanç duygularıyla bocalıyor. Onlara yeniden güven vermek için Dove ve UNICEF işbirliği yaptı; ‘Dove Güven Projesi’ ile depremden etkilenen gençler ve ailelerine psiko-sosyal destek sağlanacak…

Türkiye’nin güneydoğusunu vuran iki yıkıcı depremin üzerinden 5 ay geçti. Hayat bizler için normal seyrinde akmaya, bölgede yaşananlar unutulmaya yüz tuttu bile. Oysa unutmamalı; orada hala çok büyük sorunlar var! Barınma, geçinme, temizlik, eğitim dışında çok ciddi psikolojik sorunlar da yaşanıyor bölgede. Hayata tutunmak mesela, büyük mesele! Özellikle çocuklar ve gençler bocalıyor.

Haberin Devamı

Deprem onları; gelişim fırsatları, akranlar arası etkileşim, sağlık ve hijyen hizmetlerine erişim gibi temel hizmetlerden yoksun bıraktı. O yüzden bu konuda özel projelere ihtiyaç var. İşte böyle bir projeyi dinledim geçen hafta katıldığım bir toplantıda...

Deprem bölgesine psiko-sosyal destek

Dove ve UNICEF, depremin yaralarını sarabilmeleri için gençlere ve ailelerine psiko-sosyal destek eğitimleri vermek üzere işbirliği yapmaya karar verdi. Böylece, kaybolan güven ve umutların yeniden inşası sağlanacak.

HATAY’DAN SONRA ADIYAMAN

2015 yılından beri Türkiye genelinde ‘Özgüven Projesi’ni sürdüren kişisel bakım markası Dove, 6 Şubat deprem felaketi sonrası bölgede yaşayanların temel güven duygusunun sarsılmasından yola çıkarak, bu kez de ‘güven’ diyerek harekete geçti.

Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat ve klinik psikologlardan oluşan ekibi tarafından hem gençlere hem de ebeveynlerine yönelik tasarlanan iki farklı eğitim modeliyle, ‘Dove Güven Projesi’nin Hatay’daki pilot çalışmaları Haziran ayında tamamlandı. Dove, UNICEF işbirliğiyle Hatay’ın ardından ikinci durağı olan Adıyaman’a geçerek bölgede güven inşa etmeye devam edecek.

BÖLGENİN İHTİYACI VAR

Unilever Türkiye Cilt Temizliği ve Kişisel Bakım Kategori İnovasyon&Strateji Marka Müdürü Helin Tural Yıldırım şöyle konuştu:

“Unilever Türkiye olarak, yıkıcı depremin ardından büyük dayanışma hareketinin ön saflarında yer alarak, ilgili kurumlarla iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürdük. Akut ve acil ihtiyaçların yanı sıra, bölgede yaptığımız analizler ve topladığımız veriler ışığında bölgedeki temel sorunlardan birinin de ‘güven kaybı’ ve bunun psikolojik etkileri olduğunu gördük. Buradan yola çıkarak da odağımızı, UNICEF ile işbirliği içinde yürüttüğümüz Dove Güven Projesi’ne çevirdik. Deprem felaketinden etkilenen gençlere ve ebeveynlere psiko-sosyal destek sağlıyor, sarsılan güven duygusunu yeniden inşa etmeyi hedefliyoruz...”

Haberin Devamı

Deprem bölgesine psiko-sosyal destek

EĞİTİM BİLİMCİ DR. ÖZGÜR BOLAT:

GENÇLERE DE EBEVEYNLERE DE YOL GÖSTERİYORUZ

Dove Güven Projesi’ne önderlik yapan Eğitim Bilimci, Akademisyen ve Yazar Dr. Özgür Bolat eğitimin ana çıkış odağından ve eğitim içeriğinden şu şekilde bahsetti:

“Hem saha hem pilot çalışmamızda deprem sonrasında gençler ve ebeveynlerin içinde bulundukları duygusal ve düşünsel durumun analizine ve bu iki grubun ihtiyaçlarına odaklandık. Deprem bölgesinde yaşayan gençlerin kaygı, umutsuzluk, öfke, suçluluk, üzüntü ve utanç yaşadığına birinci elden şahit olduk. Gençlerin ‘temel güven’ duygusu fazlasıyla sarsılmış halde. Lise çağındaki çoğu genç ‘Ben güvenli alanda değilim’, ‘güvende değilim’, ‘duygusal ihtiyaçlarım karşılanmıyor’ inancında. Benlik algıları da farklı düşünce kalıpları nedeniyle zarar görmüş durumda. Benlik algısı zarar görürse gençler umutlarını kaybeder ve hayatla baş edemeyeceklerini düşünürler. Bu nedenle, klinik psikolog ekibimizle birlikte gençlerimiz için hazırladığımız eğitim içeriğimizle, temeldeki güven duygusunu tekrar kazandırırken geleceğe dair umut duygusunu da yeşertmeye çalışıyoruz. İkinci grup ise ebeveynler... Burada hedef, deprem sonrasında hem ebeveynlerin güven duygusunu tekrar kazandırmak hem de ailelerin çocukları ile kurdukları iletişimde onlara yol göstermek. Bizzat orada bulunmuş ve ihtiyacı görmüş bir eğitim bilimci olarak Dove ve sahadaki ortağımız UNICEF’e çok teşekkür ediyoruz.”

Haberin Devamı

Deprem bölgesine psiko-sosyal destek

UNICEF’İN TÜRKİYE TEMSİLCİ YARDIMCISI PAOLO MARCHİ:

DOVE İLE AMAÇLARIMIZ ÖRTÜŞTÜ

“UNICEF olarak, tüm dünyada olduğu gibi tüm Türkiye’de de çocuk ve gençlerin haklarının hayata geçirilmesi için programlar uyguluyoruz. 6 Şubat, şüphesiz Türkiye için tarihi bir dönüm noktası ve ilk günden bu yana depremden etkilenen çocuk ve gençlere insani destek sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Dove ile iş birliğimiz psiko-sosyal destek ve beceri programlarımızın bazılarını tamamlayıcı özellikte. Proje kapsamında gençlerle etkileşim ve ortaklık kurmaya, onların güçlü yönlerini geliştirmeye, güven kayıplarını ele almaya ve onların ve ailelerinin umutlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmaya devam edeceğiz. Birçok genç için iyileşmeye giden yol uzun ve biz onları desteklemeye devam etmek için buradayız.”

Deprem bölgesine psiko-sosyal destek

UNICEF TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ GENEL MÜDÜRÜ İNCİ HASEKİ:

İŞBİRLİĞİ HIZIMIZI ARTIRIYOR

“Felaketlerin yaralarını sarmak, uzun zaman alıyor. UNICEF, 6 Şubat depreminden etkilenen çocuklar için ilk günden beri çalışıyor. Fakat ihtiyaçlar hala devam ediyor. İş birliklerimiz daha çok çocuğa, daha hızlı ulaşabilmemizi sağlıyor. Bu amaçla çabamıza ortak olan Dove ile Dove Güven Projesi kapsamında çocuklar için psiko-sosyal destek sağlanması çok değerli.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder