Şirin Sever Tacize karşı ne yapabilirsiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Tacize karşı ne yapabilirsiniz?

Geçen gün metrodayım, tepedeki ekranlarda bir reklam filmi dönmeye başladı... Olay metro ya da otobüste geçiyor; bir adam, ayakta bekleyen bir kızın karşısına geçiyor, sıkıştırıyor ve gözlerini ayırmadan kızı taciz ediyor. Bunu gören başka bir kadın yolcu, anında ikilinin arasına girip adamı geri püskürtüyor. Niyeyse, gözümü ayıramadım reklamdan. Tam da toplu taşıma araçlarındaki tacizcilere haddini bildiren bir reklamdı. Filmin sonunda da Loreal yazıyordu. Markanın ‘Sokak Tacizine Karşı Dur’ kampanyasının reklam filmiydi bu.

Haberin Devamı

Özellikle pandemi döneminde sokakların daha tenha olması ve maskenin tacizciyi saklaması nedeniyle sokak tacizinin arttığından yola çıkan marka; 15 bin kişiyle bir araştırma yapıyor ve her beş kadından 4’ünün en az bir kez sokakta tacize uğradığı ortaya çıkıyor. Mağdurların sadece yüzde 25’ine birileri yardım ediyor. Bunun nedeni de ne yapılacağının bilinmemesi. Tam da bu noktada Loreal Paris, uluslararası sivil toplum kuruluşu Hollaback ile bir farkındalık eğitimi veriyor. ‘Sokak Tacizine Karşı Dur’ sloganı ile 5D eğitimi. Nedir bu 5D?

  • Birinci D, dikkat dağıtmak. Sokakta bir tacize denk gelirsek, tacizcinin dikkatini dağıtıp kaçmak için zaman yaratmak.
  • İkinci D, dahil etmek. Ortamdaki otoriter birinin tacizi fark etmesini sağlamak ve onu bir şekilde olaya dahil etmek.
  • Üçüncü D, delillendirmek. Notla ya da görüntüyle tacizi delillendirmek yani.
  • Dördüncü D, doğrudan müdahale etmek. Ama eğer kendinizi güvende hissediyorsanız!
  • Beşinci D, dayanışma göstermek. Mağduru teselli etmek ve sakinleştirmek. İzlerken bile öyle büyük utanç ve öfke hissediyorsunuz ki, keşke her yerde her dakika gösterilse bu reklam.

Bazı şahane hareketler

  • Nükhet Duru… Paylaştığı bir fotoğrafın altına “70 yaşına merdiven dayamışsın, menopoza girmişsin, tövbe et, ibadetine başla” diyen hadsize çok güzel cevap vermiş: “Elinizin altındaki telefonla insanlara, en çok da kadınlara canınızın istediğini dayatmanıza izin vermeyeceğim. Siz beyefendi, menopozu kadınlara ihtiyarlığın başlangıcı, bir ömrün ve bütün duyguların sonu olarak dayatamayacaksınız. Siz bir sanatçıya sanatını icra etmesi için ömür biçemeyeceksiniz. Canım istediği, sağlığım da elverdiği ölçüde buradayım.” İşte bu! Kimse kimsenin hayatına karışamaz çünkü.
  • ‘Camdaki Kız’ dizisinin düğün sahnesi... Bugüne kadar bir dizide gördüğüm en özenilmiş gelindi Burcu Biricik, giydiği de en şahane gelinlikti. Boşuna Türkiye’nin Grace Kelly’si dememişler. Bu kadar özenen ekibin aklına/eline sağlık.
  • Oğlu Fiko ile sete giden Ali Atay… Bir süre önce eşi Hazal Kaya’nın verdiği makyaj masasındaki pozu verdi, ‘Babalar da hem çalışıp hem çocuk bakabilir’i pek güzel anlattı bence.

İLK COVID AŞISI HEYECANI

Ne sevindirici bir haber. Günlük aşılama miktarı 1.2 milyona çıkmış. Haberlerde aşı kuyruklarını görmek; insana iyi geliyor resmen. Uzmanların söylediğine göre; aşılama bu hızla devam ederse eylülde bu beladan kurtulabiliriz. Durum böyleyken, aşıya direnmek saçmalık değil de ne? 40 yaşa aşı hakkı çıkınca; ben de ilk aşımı oldum geçen gün. Sistem mükemmel işliyor bir kere...

İstediğin tarihi, istediğin hastaneyi, istediğin aşıyı seçiyorsun. Ben Pfizer BioNTech aşısını seçtim. Seçtiğim hastanede, hiç bekletmeden odaya aldılar ve aşıyı yaptılar. Yapıldığını anlamıyorsunuz bile, öyle hafif bir uygulama. “Aylardır bekliyoruz, bu muydu yani?” dedim, güldüler hatta. “Alerjik reaksiyona karşı 15 dakika bekleyin” dediler, hiçbir şey olmadı, çıktım eve döndüm. Belli belirsiz bir ağrı dışında hiçbir şey olmadı. Ertesi gün de aşı yeri biraz acıdı, o kadar. Oldu da bitti maşallah.

Aşı yoksa ilişki de yok!

Bu arada, hayatımıza aşısız devam edemeyeceğimiz ortada. Artık yurtdışına giderken de aşı soruluyor, etkinliklere katılırken de aşı şartı aranıyor, konserlerde bile aşı sorulacak, net! Geçenlerde okuduğum bir habere göre; ilişki ararken de aşı lazım olacak!

Haberin Devamı

Dünyanın en yaygın çöpçatanlık uygulaması Tinder, “Aşılandım” ve “Yakında aşılanıyorum” etiketleri kullanacakmış. Bu sayede kendilerine uygun partner arayanlar, aşı olup olmadıklarını göstermiş olacak. Tinder benzeri diğer uygulamalar da aynı kararı almış. Anlaşılan o ki, aşı yoksa ilişki de yok!! Ona göre kararınızı verin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder