Tamer Heper 18 yaşını geçen çocuk için nafaka olur mu?
HABERİ PAYLAŞ

18 yaşını geçen çocuk için nafaka olur mu?

Eşimin eski eşi, 10 yıl sonra müşterek çocukları için nafaka davası açtı. Oysa eşim yakın zamana kadar maddi yardımda bulunuyordu. Buna dair tanıklarımız var ama elde belge yok. Çocuk ise 2014 yılında evlenmiş görünüyor. Bu talebe itiraz etme şansımız var mı? Zira bizim de nafakaya ayıracak maddi imkanlarımız yok. K.A.

***

Okuyucumun sorusu birtakım soruları da beraberinde getiriyor. Şöyle ki; eski eş müşterek çocuk için nafaka talep ediyor. Müşterek çocuk için nafaka talebi elbette mümkün ama bu müşterek çocuğun 18 yaşını ikmaline kadar mümkün. Zira bunun adı iştirak nafakası. Yani boşanmış anne ve baba çocuk 18 yaşını ikmal edene kadar onun ihtiyaçlarını birlikte karşılayacak, velayet kendisine verilmemiş taraf buna maddi olarak katılacak.

Haberin Devamı

Bu tamam. İyi ama okuyucum çocuğun 2014 yılında evlendiğinden söz ediyor. Yani çocuk 2014 yılında evlendi ise o tarihte reşit, yani anne ve babasının iştirak nafakası artık söz konusu değil. 2014’te evlendiğinde 18 yaşını ikmal etti ise bugün yaklaşık 25 yaşlarında. Peki 25 yaşlar civarında biri için annesi mi dava açar? Hayır, reşit olan biri ihtiyacı bulunması halinde kendisi dava açar. O halde bu sorudaki annenin nafaka talebinin anlamı ne?

***

Peki 25 yaşında biri nafaka talebinde bulunamaz mı? Kural şu; herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülüğü refah içinde bulunmalarına bağlıdır.

Bir de nafakaya hükmetmek için bakılacak hususlar vardır, onlar da şöyle: Yardım nafakasında bulunan kişinin, yani yoksulluğa düştüğünü iddia eden kişinin çalışmaması ve ya yoksulluğa düşmesi kendisinin tercihi veya tembelliğinden kaynaklanıyor ise nafaka bağlanmayabilir.

Yani bu yasal hakkı kötüye kullanan kişi, çalışma olanağı halde çalışmayan ve bu nedenle yoksulluğa düşen taraf maddi durumu iyi olan yakınlarından sırf onları üzmek, zarara uğratmak ve ya onlar vasıtasıyla zenginleşme kastıyla nafaka talep edemez. Okuyucum bu hususları değerlendirerek bir sonuca varacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder