Tamer Heper 1'nci derece akrabalar kimler?
HABERİ PAYLAŞ

1'nci derece akrabalar kimler?

Medeni Kanun’nda madde 17/I’e göre, hısımlığın derecesi ‘hısımları birbirine bağlayan doğum sayısıyla belli olur’. Biri diğerinden gelen kişiler arasında üstsoy-altsoy hısımlığı, biri diğerinden gelmeyip de ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.

Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur. Kayın hısımlığı kendisini meydana getiren evliliğin sona ermesi ile ortadan kalkmaz. Bu tespitleri esas kabul eden derecelendirmeye göre, akrabalar şöyle sınıflandırılmıştır.

Haberin Devamı

Birinci derece: Çocuklar, anne, baba

İkinci derece: Dede, nine, torun, kardeş

Üçüncü derece: Yeğen, amca, dayı, hala, teyze

Dördüncü derece: Kuzenler

Bu sınıflandırma yasaların hiçbir yerinde yoktur. Bu yukarıya aldığım Medeni Kanun’un 17’nci maddesine dayanarak tanzim olunmuştur.

Yani anne-baba ve evlat arasında bir doğum bağı varsa. bunlar 1’inci derece akraba, torunla büyükanne-büyükbaba arasında iki doğum olduğundan bunlar 2’nci derece akraba olarak nitelenmiştir. Bu durumda kardeş de ikinci derece akraba olmaktadır. ANCAK:

Hukukumuzda derecelendirme miras konusunda açıktır. Bunlar akraba derecesi olarak değil, mirasçı sıralaması ile düzenlenmiştir. Buna göre 1’inci derece mirasçı alt soy, yani evlat ve onların evladı yani torunlardır. 2’nci derece mirasçı anne-baba ve kardeşlerdir. 3’üncü derece mirasçı büyükanne-büyükbaba, amca, hala, dayı ve teyzelerdir. Önce yaptığım tasnif 17’nci maddenin yorumu, ikinci tasnif ise Medeni Kanun’un 495 ve devamı maddelerinin hükümleridir.

*****

Bu konuya nereden girdim?

Pandemi nedeniyle düğünler ve nişanlar yasaklandı, nikahlar 1 saat sürebilecek. 1’inci derece akrabalar gidecek, 15 yaş altı, 65 yaş üstü gidemeyecek. 17’nci maddenin yorumuna göre, 65 yaş altı anne-baba gidecek, kardeşler gidemeyecek. Miras taksimine uygun yapılan tasnife göre ise bunların hiç biri gidemeyecek. Şimdi bu nikahlar nasıl ve kiminle yapılacak? Anne-baba ve kardeş gidemeyecekse, bu nasıl bir nikah olacak?

15-65 yaş arası gidecek. Demek ki diğerlerine virüs dokunmuyor ama 65 yaş üstüne adeta saldırıyor. 65 yaş üstünü kurtardık mı işler tıkırında. Bu mudur? Sonra 65 yaş üstü saat 10-18 arası sokağa çıkabilecek, bunların dışında çıkmayacak. Yani virüs öğlen uykusuna yatıyor, siyesta mı desem güzellik uykusu mu desem bunu uyguluyor, çok akıllı! Şu işlere artık mantık çerçevesinde bir netlik kazandırsak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder