Tamer Heper Affa girer mi?
HABERİ PAYLAŞ

Affa girer mi?

2007’de belediyenin uyguladığı idari para cezası var. 2012’de de gayrimenkulüme haciz koydular. Haciz duruyor. Zamanaşımından faydalanabilir miyim? ● B.E.

İcra dosyalarında koyulan hacizler dosyada işlem yapılmadığı takdirde bir yıl sonra takipsiz bırakılır. Takip edilebilmesi için yenilenmesi gerekir. Dosyada hiçbir işlem yapılmadığı durumda okuyucuma ait dosya da takipten kaldırılmıştır. 2012’den 2018’e kadar takip edilmeyen dosya takipsiz kalmıştır. Bu icrai yönden açıklama.

Geleyim yeni mevzuata. İdari işlemler için af geldi. İmar affına başvuru halinde idari kararlar ve para cezaları kaldırılıyor. Buna başvurunuz halinde size tatbik olunan idari karar ve para cezası kaldırılacak. Ancak buna karşın bir bedel ödenecek. Şimdi soru şu: Size tatbik edilecek olan ve icra takibine konu olan para cezası kaç lira? Sizin imar affına başvurduğunuzda ödeyeceğiniz kaç para? 31 Ekim 2018’e kadar affa başvurma halinde binanın kapalı alanının tümü itibarıyla değerinin yüzde 3’ü kadar para ödeniyor. Bu karşılaştırmayı yapacaksınız ve sizin için uygun ise af için başvuracaksınız. Size 31 Aralık 2018’e kadar ‘yapı kayıt belgesi’ verilecek. Belediyenin uyguladığı yaptırımdan da para cezasından da kurtulacaksınız.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bugüne kadar izlediğim durumda, her başvuranın başvurusu kabul edildi ancak aklıma yatmayan bir hususu yeniden açıklamak isterim. Kabul görmeyecek başvurular da belirlendi, bunlar:

1- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar.

2- Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.

3- 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar. (Boğaziçi ön görünüm gibi.)

Kat mülkiyetine tabi binalardaki bağımsız bölüm maliklerinin başvurusu, 1. maddede yazılı hale girmektedir. Zira kat mülkiyetine tabi binalarda bina bağımsız bölüm maliklerinin olup özel mülkiyete tabidir, ancak bugüne kadar başvurularda bir itiraza rastlamadım. Bu husus bence çok önemlidir, uygulamayı biraz daha izlemek gerekeceğine inanıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder