Tamer Heper Aidat nasıl artar?
HABERİ PAYLAŞ

Aidat nasıl artar?

Bir sitede oturmaktayım, her geçen gün aidatlarımız artıyor ancak bir de geçmişe yönelik olarak artırma kararı alınıyor. Geçmişe yönelik aidat kararı alınabilir mi? M.K.

Okuyucumun ilk tespiti doğru, sadece kendi sitesi için söz konusu değil, bütün binalar için söz konusu yani aidatlar arttıkça artıyor. Peki aidatlar binalarda nasıl arttırılır? Bilindiği gibi kat mülkiyeti sisteminin uygulandığı binalarda aidat ve genel gider toplanması için kat malikleri kurulunda kabul edilmiş işletme projesi yani kesinleşmiş işletme projesi gereklidir. Şayet aidatta bir artırım gerekli ise ki günümüzde olduğu gibi, yönetici veya yönetim kurulu yeni bir işletme projesi yapar, bunu bütün kat maliklerine tebliğ eder, yedi gün bekler. Yedi gün içinde bir itiraz gelmezse bu işletme projesi kesinleşir ve aidat buna göre toplanır. Şayet bir tek itiraz gelse bile bu itiraz konusunu görüşmek için kat malikleri kurulunu olağanüstü toplar ve karar bu kat malikleri kurulunda alınır ve kesinleşir. İşte aidat böyle toplanır. Yöneticinin “Ben zam yaptım” demesi ile aidata zam yapılmaz.

Haberin Devamı

* * *

Peki geçmişe yönelik aidat zammı olur mu? Hayır. Gerek aidat ve gerekse yeni zamlı aidat ancak karar tarihinden itibaren geçerlidir. Bunun en basit nedeni şudur: Geçmişe ait aidatı ödeyen bir kat maliki borcunu ödemiştir. Yani o tarih itibarıyla bir borcu yoktur. Borç kapanmış ise bu kişiyi aynı nedenle yeniden borçlandıramazsınız. Şayet bir miktar geçmişe yönelik borcu kalmışsa bile aynı nedenle oluşan borcu geçmişe yönelik olarak arttıramazsınız. Dolayısıyla aidat da geçmişe yönelik olarak arttırılamaz. Ancak yukarıda açıkladığım şekilde kesinleşmiş işletme projesi çerçevesinde yeni aidat miktarı, karar tarihinden itibaren uygulanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder