Tamer Heper Alacak borçludan tahsil edilir
HABERİ PAYLAŞ

Alacak borçludan tahsil edilir

Kardeşim 12 sene hapis cezası aldı, cezaevinde. Cezaevine girmeden önce bankalardan kullandığı krediler vardı. Kardeşimin cezaevinde yatıyor olmasından dolayı ve müşterek çocukları da yüzde 98 özürlü olduğu için eşine devlet maaş bağladı. Şimdi bankalar eşe bağlanan bu paraya el koyabilir mi? Kardeşimin hiç malvarlığı yok. Bankalar alacaklarını nasıl tahsil eder? Hapis cezası artar mı? -H.C.

[[HAFTAYA]]

Çok sıkıntılı bir durum. Düşünün ki evin erkeği hapiste, evin kadını tek başına yüzde 98 özürlü bir çocuğa bakacak. Belki başka çocukları da var. Yüzde 98 büyük bir oran. İşte bunun için çok sıkıntılı bir durum diye sözüme başladım. Olay anlatılırken bile bana sıkıntısı basmışken, şayet şartları oluşsa bile bu aileye bağlanan üç kuruşa el koyacak vicdan yoksunu biri çıkar mı merak ediyorum. Ancak böyle bir yardım yapılıyor ise bu yardım anladığım kadarı ile anneye yapılmakta. Dolayısı ile hapisteki kardeşinizin borcu, eşinin malvarlığından tahsil edilemez. Bu yönden müsterih olun.

Haberin Devamı

“Kardeşimin malvarlığı yok, banka parayı nasıl tahsil eder?” diye sormuşsunuz ya, ne diyeyim onu da siz düşünmeyin banka düşünsün. Şayet borçlunun parası veya malvarlığı var ise alacaklı alır, yoksa bir gün olmasını bekler. Hiç olmazsa, alacaklı da hiçbir şey alamaz. Öndeki cümlemde “Onu da banka düşünsün” deyişimin sebebi var. Bankalar bir dönem yolda bile kredi kartı dağıttı. “Ödeme gücü ne, işigücü var mı, kullandığı kartın parasını ödeyebilir mi-ödeyemez mi?” demeden kart dağıttı. Düşünmeden, “Nasıl olsa bir yolunu bulur parasını alırım” zihniyeti ile dağıtılan kartın sonucunun bu olacağı belli idi ve onun için, bırakın onu da bol keseden kart dağıtın banka düşünsün dedim. Bu mahzur ortaya çıkınca kredi kartı dağıtımında bazı önlemler alındı ama iş işten geçmişti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder