Tamer Heper Alacaklılar sıraya girer
HABERİ PAYLAŞ

Alacaklılar sıraya girer

Bankadan kredi kullanarak bir daire aldık. Kredinin taksitlerini ödediğimiz halde, banka ipoteği kaldırmadı. Kredi kartı borcu nedeni ile haciz de koymuş. Bu arada başka alacaklılar da haciz tatbik etti. Şimdi diğer alacaklılar, alacağı için bizim daireyi sattırabilir mi?

● K.M.

Birinci konuya yanıt. Bir bankadan alınan kredi nedeni ile bu ev ipotek edilmiş olabilir. Kredi borcu bitince de ipotek kalkmalıdır. Şayet banka ipoteği kaldırmıyor ise dava yoluna başvurmak mümkün. Ancak kredi kartı borcu nedeni ile ipoteğin devamını savurmak normal değil. Kredi kartı borcu nedeni ile olsa olsa haciz tatbik edilir. Ancak şimdi devrede başka hacizler var.

Haberin Devamı

Peki bu hacizlerin alacaklısı gayrımenkulün satışını talep edebilir mi? Evet ipotekli bir gayrimenkulün alacaklıları satışı isteyebileceği gibi, önceki tarihte haciz tatbik edilse bile sonraki alacaklılar gayrimenkulün satışı talep edebilir. Ancak satış sonrası mesele bu paranın paylaşılmasında düğümlenir.

Satış sonrasında elde edilen satış bedeli önce ipotekli alacaklıya ödenir. Para artarsa ilk haciz tatbik edene ödenir, artarsa sırası ile haciz koyma tarihine göre alacaklılara ödenir. Yani satış bedeli sadece ipoteği karşılıyor ise sonraki alacaklılar hiçbirşey alamaz, bu nedenle de sonraki alacaklılar boşuna bu masrafa girmez. Satışı isteyecek olanlar ilk sıradaki alacaklılar olabilir.

Tabii sonuç olarak benim her zaman yaptığım tavsiye, ilk fırsatta borçların ödenmesidir. ‘Evet bu zamanda ‘öde’ demek kolay, imkanımız olsa ödemez miyiz’, diyeceksiniz, biliyorum. Haklısınız ama hukukçu olarak başka bir önerim olamayacağı için bunu söylemek zorundayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder