Tamer Heper Anne-baba kardeşlerden birine ev, arsa verdiyse...
HABERİ PAYLAŞ

Anne-baba kardeşlerden birine ev, arsa verdiyse...

Biz 6 kardeşiz. Rahmetli annem ölmeden 6 sene önce bana 1 dükkan, 1 arsa ve 1 ev verdi. Tapudan satış yaptı. Büyük kardeşim muris dava açtı. 6’da 1 hisse verilecekmiş. Biz de avukatım aracılığıyla İstinye Mahkemesi’ne dilekçe yazdık. Sonuç ne olur? l T.A.

***

Benzer bir soruya çok yakın zamanda yanıt vermiştim. Şimdi madem ki konu biraz yaygın bir problem halini almış o halde biraz daha detay vereyim. Konuyu köşeme sığdırabilmem için biraz kısa açıklama yapmalıyım. Şöyle: Okuyucumun anlattığı gibi (önceki okuyucumun da anlattığı şekli ile) yani anne (veya baba) çocuklarından birine mal verecek ise bunu bağış şeklinde para almadan verip de tapuda satış gösterdi ise bu durumda dava açan diğer kardeşler, bu tapu devir işleminin iptalini talep edebilirler. Bu davada devrin gerçek bir satış olmadığını aslında bir bağış olduğu halde satış işlemi yapılmış gibi gösterildiğini ispatlarlarsa devir muamelesi iptal olunur ve kardeşler yasal miras paylarını alır.

Haberin Devamı

***

İkinci ihtimal, anne veya baba çocuğuna gayrimenkul verecek ve bunu tapuda devredecek iken gerçekte bağış yaptığı halde tapuda da bağış olarak gösterdi ise bu halde hileli bir devir söz konusu değildir. Bu halde diğer kardeşler dava açarsa onların saklı payının ihlal edilip edilmediğine bakılır. Saklı payları ihlal edilmiş ise saklı payları tamamlanana kadar onların haklarının iadesine karar verilir.

***

Üçüncü ihtimal, anne veya baba tapuda devir yaptıkları gayrimenkul için gerçekten bedelini alıp devri yaptılar ise yani gerçek bir satış söz konusu ile bu halde dava açan kardeşler dava ile herhangi bir şey kazanmazlar bir hak elde etmezler. Çünkü ölen anne veya baba malları arasından satış konusu gayrimenkul çıkmış, yerine bedeli olan para girmiştir. Buna göre de diğer mirasçılar şayet harcanmadı ve kaldı ise paradan miras paylarını alacaklardır. Para yenip bitirildi ise de yapacak bir şey yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder