Tamer Heper Başkasına zarar vermek hak değil
HABERİ PAYLAŞ

Başkasına zarar vermek hak değil

Binamızın zemin katı dükkan. Dükkanın arkasında bir alan var. Dükkan bu yeri de kullanıyor. Bu yerin üstünü tente ile kapatmış ama tenteyi ikinci kata çıkarmış.

Biz binanın cephesine vaki müdahaleyi belediyeye şikayet ettik, para cezası verildi. Kaldırılması için de mahkemeye verdim ama bu kişi imar affına başvurmuş, bu nedenle davamız reddoldu. Şimdi istinaf Mahkemesi’ne başvurmak bize ne tavsiye edersiniz? ● M.K.

Şimdi imar barışından yararlanma adı altında yasadışı uygulamalar çok görülüyor. Bu sadece vatandaşın kafasında olan bir husus değil. Hukuk uygulamasında da buna tanık oluyoruz. Önce şunu söylemek isterim.

Haberin Devamı

Bir binada ortak mahallere müdahale, kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde yasaklanmıştır. Bunun için belli nisaplarla karar almak gerekir. Böyle bir nisapla karar alınamamış ise müdahalenin önlenmesi gerekir.

Bu güne kadar da böyle uygulanmıştır. Sonra imar affı dediğimiz yasa çıktı. Vatandaş parasını verip belge aldı ve ortak alana da kamu alanına da sahip çıktı. Bunun sonuçlarından en korkuncu ise depreme dayanıksız, plan ve proje dışı yapılmış yapılar da bu belgeyi aldı ve toplum için önemli bir risk doğdu.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun olayına gelince. Binaların tümü için, tüm bina adına imar affına başvurulabilir ya da belli bölüm için başvurulabilir. Binanın tümü için alınmış bir kararla bu başvuru yapıldı ise imar affının tatbiki olabilir.

Ancak bir kat malikinin kendi menfaatine ve diğer daire sahiplerinin aleyhine olacak uygulamada imar affının kabulü büyük haksızlıktır.

Okuyucumun bahsettiği olayda bir bağımsız bölüm malikinin diğerlerinin aleyhine davranışı af kapsamında görülmüş. Ben kişisel olarak buna karşıyım.

Başkasının haklarını gaspedecek şekilde bir kişiye imkan tanımak hukuki ve adil olamaz. Ancak tatbikatta bu gibi başvuruların kabul gördüğünü de görüyorum.

★ ★ ★ ★ ★

Bir de devamlı hatırlattığım şu husus hukuki gerekçe olarak kullanılmalıdır: Özel mülkler imar affına konu yapılamaz. Binanın ortak alanı özel mülktür, kapsam dışıdır. İstinafa başvurmak gerekir mi?

Haberin Devamı

Sonucu hakkında ümit veremem ama Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf Mahkemesi) başvurmak yasal hak olduğuna göre işi sonuna kadar götürmek ve başvurmak gerekir derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder