Tamer Heper Belediye siyaset yapıyor
HABERİ PAYLAŞ

Belediye siyaset yapıyor

Haberin Devamı

Bir binanın zemin katında oturuyorum. Alt katımda kuaför var. Ancak kuaförün sahibi binanın önüne ağaç dikmiş, altına masalar atmış, gece geç saatlere kadar kalabalık guruplar sohbet ediyor. Günün erken saatlerinde yüksek sesle müzik çalınıyor. Neticeten biz çok rahatsızız. Bir kısım kat maliki bu kuaförden ücretsiz yararlandığı için buna izin vermişler. Belediyeye başvurdum, bir uyarı yazısı gönderdiler sonrasını bıraktılar. Bana iyi bir avukata başvurma tavsiyesinde bulundular. Ben ne yapabilirim? S.Ç.

Öncelikle şunu yanıtlayayım: Böyle bir konu için iyi bir avukat bulma nitelemesine katılmıyorum. Bunu her meslektaşım halleder, size yardımcı olur. Zaman zaman bu konularda iki tür mevzuatın devreye girmesi gerektiğini yazmışımdır. Birinci mevzuat mahalli idareler ile ilgili mevzuat, yani belediyelerle ilgili kanunlar. Bu ve buna benzer olaylarda belediyelerin müdahale imkanı vardır. Ama siz öyle bir zamanda belediyeye başvuruyorsunuz ki şurada belediye seçimlerine üç-beş gün kalmış, siz belediyeden işyerine müdahale etmesini istiyorsunuz.

[[HAFTAYA]]

O belediye şimdi o dükkandan gelecek belki bir belki iki oya muhtaç, kalkar da işyerine müeyyide uygular mı? İşin gerçeği, seçimlere uzun süre olsa da belediyeler her ihtimale karşı bu tür müdahalelerden kaçınır oldular, yani aslolan hizmet değil, oy kaygısı. Şimdi ikinci hukuki yoldan söz edeyim, bu mevzuat, kat mülkiyeti mevzuatıdır. İşbirliği yapacağınız bir meslektaşımla, ortak alanlara müdahalenin önlenmesi talebi ile şayet bir de projeye aykırı değişiklik yapıldı ise eski hale getirme talebi ile dava açacaksınız. Mahkemelerin belediyeler gibi oy kaygısı olmadığı için, bu yolla sonuç alınabilir. Dolayısı ile mahkeme müdahalenin önlenmesi ve varsa eski hale getirme kararı verir. Karara uyulmazsa, karar icra dairesimarifeti ile yerine getirilir. Karara bir yıl içinde uyulmaması halinde o bağımsız bölümün, diğer kat malikleri adına tesciline karar verilmesi talebi ile dava açılabilir. Binanızdaki birkaç kişinin izin vermiş olması bu tür kullanım için hak bahşetmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder