Tamer Heper Belirsiz alacak davası
HABERİ PAYLAŞ

Belirsiz alacak davası

Bir kaza nedeniyle dava açacağım. ‘Önce bir ihtarname gönder’ dediler, gönderdim. Bir sonuç alamadım. Zira verilen yanıtta pasif husumet ehliyetinin olmadığı ifadesi var. Bu ne demek? Bir de sonradan arttırma hakkı bulunmak üzere maddi ve manevi tazminat isteyeceğim. Bu mümkün mü? l L.S.

***

Öncelikle şunu söyleyeyim ki ihtarname göndermekle iyi yapmışsınız. Bu ihtara verilen yanıt ile kime karşı dava açabileceğinizi daha iyi etüd etme imkanınız olacak. Pasif husumet ehliyeti olmadığı iddiası; “Ben bu davada senin hasmın olamam yani bana karşı dava açamazsın” demek.

Haberin Devamı

Kabul edin ki sizin dava konusu yapacağınız kazayı (A) kişisi yapmış, siz (B) kişisine dava açmaya hazırlanıyorsunuz. Yanıt size bunu söylüyor. Bu konuyu daha iyi araştırın, bakın, doğru kimseye dava açın. Aksi halde hem zaman kaybı yaşarsınız hem de maddi kayba uğrarsınız.

***

Talebiniz maddi ve manevi tazminat olacak. Maddi tazminat konusunda sonradan artırmak mümkün. Davalar belirsiz alacak davası şeklinde açılabilir. Şayet dava açtığınız tarihte alacağın miktarını tam ve kesin olarak belirleme imkanı yoksa dava belirsiz alacak davası şeklinde açılır. Örneğin bilirkişi raporu ile alacak netlik kazandığında talep bu rakam üzerinden netleştirilebilir.

Ancak çok dikkat etmeniz gereken bir şey var. Belirsiz alacak davası maddi tazminat talebi için geçerli, manevi tazminat talebi için geçerli değil. Manevi tazminat miktarı, dava açıldığında talep edilen rakamdır. Sonrasında artırılamaz. Davanızı bu esaslara dikkat ederek açacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder