Tamer Heper Bir beraat kararının düşündürdükleri
HABERİ PAYLAŞ

Bir beraat kararının düşündürdükleri

Gazete haberi dikkatinizi çekmiştir. “Kendisine tecavüz edeni öldüren kadına ceza verilmedi.” Şimdi kadına şiddetin zirve yaptığı günümüzde acaba yeni bir durum mu var? Hemen yanıt vereyim HAYIR. Yeni bir durum yok. Tam tersine eski bir durum var ama sanki uygulaması unutulmuş gibiydi de yeniden hatırlandı.

Ne demek istiyorum? Günümüzde kadına şiddet zirvede. Bu durum erkeklere sanki sınırsız bir hak tanıyor. Kadına karşı uygulanan şiddet neredeyse benimsenmiş de kadın cinayetleri bir tepki görüyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Oysa bizim eskiden beri ceza kanunlarımızda bir hüküm var. Diyordu ki: “Gerek kendisinin gerek başkasının nefsine veya IRZINA vuku bulan haksız bir taarruzu filhal defi zaruretinin bais olduğu mecburiyetle gerek nefsini ve gerek başkasına vukuuna bilerek mahal vermediği ve başka türlü tahaffuz imkanı da olmadığı ağır ve muhakkak bir tehlikeden muhafaza etmek zaruretinin bais olduğu mecburiyetle işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.”

Gençler için açıklayayım. Şahsına ve namusuna saldırı durumunda başka türlü kurtuluş imkanı bulunmayan hallerde, fiili işleyecek olan kişiye karşı işlenen suçlarda, suçu işleyene ceza verilmez. Bu durum üçüncü kişilere karşı işlenen suçlara müdahalede de böyledir.

★ ★ ★ ★ ★

Görüldüğü gibi açıkça namusa karşı işlenen suçlardan söz ediyor. Bugün konu hakkındaki Türk Ceza Kanunu’nun 25’inci maddesi ise şöyle: “Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.”

★ ★ ★ ★ ★

Eski metinde açık olarak namusa saldırıdan söz edildiği halde yeni metinde ‘haklar’ olarak geniş biçimde söz edilmiş olması tereddüde meydan verebilir. Ancak namusa saldırının başka türlü defedilme imkanı yok ise işlenen cinayette faile ceza verilmeyeceği böyle yasa hükmüdür ve kadına saldırının tavan yaptığı günümüzde bu maddenin uygulanması tabiidir. Uygulanmaması halinde suç işleme eğilimi olanlara bir imkan tanınmıştır. Özellikle küçük veya büyük olsun cinsel saldırı halinde tutuksuz yargılanmayı yadırgamaktayım, zira konu toplumsal tehlikedir ve tehlike yaratacak kişiler toplumdan tecrit olunmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder