Tamer Heper Bir engel yok
HABERİ PAYLAŞ

Bir engel yok

Hiç çocuğu olmayan 90 yaşındaki bir kişi, uzak akrabası ve akrabası olmayan bir kişiye dairelerini (ücretsiz şekilde) hibe etmek istiyor. Bu işlemi ileride problem çıkmaması için hangi yolları izleyerek yapması gerekir? ● N.D.

Bir malını bağışlamak isteyen birinin ileride problem çıkmaması için önce mahfuz hisseli mirasçısının bulunup bulunmadığına bakmak lazım.

Zira mahfuz hisseli (saklı paylı) mirasçının bulunuyor olması halinde ileride problem yaşanır. Okuyucum bağış yapacak kişinin hiç çocuğunun olmadığını söylüyor. Demek ki birinci derece mirasçılar yani bu derecede mahfuz hisseli mirasçı yok.

Haberin Devamı

Geleyim ikinci derece mirasçılara. Bunlardan mahfuz hisseli mirasçılar anne ve babadır. 90 yaşında birinin anne ve babasının halen hayatta olmama ihtimali daha yüksek. O halde ikinci derecede de mahfuz hisseli mirasçı yok. Geriye kalıyor eş. Eş de yoksa tamam, mahfuz hisseli mirasçı yok.

★ ★ ★ ★ ★

Bu halde bağış yapmak için bir engel yok. Bağış yapmak için de, bağışı kabul edecek kişinin uzak akraba veya akrabaların dışında biri olması fark etmiyor, bağış yapılabilir. Dairelerin bağışı, tapu dairesinde yapılır. Tapu müdürlüğüne gidilir, bağışı yapacak olan, bağışı kabul edene gayrimenkulün devrini yapar. Bir başka yol da bunu vasiyetname ile yapmaktır. Bağışı yapacak olan, bağış yapmak istediği kimseye malvarlığını vasiyet eder, vasiyetnameyi de notere tevdi eder.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak hangi işlem yapılacak ise bu yaştaki bağışçının, bağış veya vasiyetnamenin yapıldığı günün tarihini taşıyan bir doktor raporu alınmalıdır. Zira sonradan, özellikle yaşı nedeni ile bu bağışların geçersizliği iddia olunabilir. Bunu önlemek için doktordan akıl sağlığı raporu alınmasını öneriyoruz. Biraz daha ileri gideyim, noterler böyle bir işlemi yapmak için doktor raporu getirmeyi mecburi tutuyor. Bu yanlış bir uygulama, böyle bir mecburiyet yok. Ancak tedbiren tavsiye olunur. ‘Rapor olmadan işlem yapılmaz’ deniliyor ise bu kanunsuzdur ama ne yazık ki uygulanmakta olduğunu görüyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder