Tamer Heper Bir haftalık devremülk olmazdı
HABERİ PAYLAŞ

Bir haftalık devremülk olmazdı

Yaklaşık sekiz yıl önce bir haftalık devremülk satın aldık. Tatilimizi artık rahat yapacağız diye heveslenirken bize imzalattırılan sözleşmeye uyulmadı. Mesela bize tapumuz halen verilmedi. Ayrıca tatilimizi kullanmadığımız yıllar aidat ödemeyecektik ama halen bizden zamlı aidat isteniyor. Bunun gibi uyulmayan sözleşmeler var ama biz hakkımızı arayamıyoruz. Bize öneriniz ne olur? M.B.

Okuyucum devremülk aldığı görüşünde. Ben ise aksi görüşteyim. Zira kendisine bir haftalık tatil imkanı tanınmış, bir haftalık devre mülk o tarihlerde olmaz. Devremülk en az 15 gün olur ve satın alana gayrimenkulün tapusu verilir. Bir haftalık sözleşmeler o tarih itibarıyla devretatildir ve devretatillerin tapusu olmaz. Devretatil bir nevi otel rezervasyonu gibi yılın belli döneminde bir haftalık tatil yapma imkanı tanır. Sözleşmeye tabidir. Sözleşmede hangi mevsimde hangi hafta tatil yapılacağı belirlenir ama buna devremülk denilmez. Dolayısıyla okuyucumun bir haftalık imzaladığı sözleşme devremülk değildir. İşte tekrar tekrar söylememin nedeni acaba kendisine devremülk satıldığı söylenerek aldatıcı bir işlem mi yapıldı yoksa okuyucum devremülkdevretatil kavramlarını mı karıştırıyor? Şayet kendisine devremülk sözleşmesi imzalattırılıp da 15 günlük tatil için tapu verilmedi ise geçerli bir satış yoktur, ortada bir hile vardır. Ama devretatil sözleşmesi imzalattırıldı ise sözleşme hükümlerine uymak lazım.

Haberin Devamı

Mesela tatile çıkılmayacak ise 90 gün önceden haber verilirse aidat ödenmez. Mesela sözleşme metninde veya müstakil herhangi bir belgede yer alan ve tüketicinin bu yönetmelikten kaynaklanan haklarını kullanmaktan feragat ettiğine veya satıcı veya sağlayıcının yükümlülüklerini sınırladığına ya da ortadan kaldırdığına dair kayıtlar geçersizdir. Dolayısı ile öncelikle imzalanan sözleşme incelenmeli buna göre bir sonuca varılmalıdır. Yasaya aykırı talepler var ise bunlar yerine getirilmez. Doğmuş bir zarar var ise sözleşmenin diğer tarafından bu talep edilir ama bence bütün bunlar yapılırken bir meslektaşımın yardımının alınmasında yarar vardır. Üzülerek söyleyeyim ki bugün için bir haftalık devre mülk mümkün hale gelmiştir. Bana göre yanlış bir karardır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder