Tamer Heper Bir karar yeterli
HABERİ PAYLAŞ

Bir karar yeterli

Haberin Devamı

Kiracım için ilamlı takip yaptım tahliyesini istedim, bunun hukuki anlamda uluslararası hükmünün bulunduğunu biliyorum. Bu konuda farklı bir düşünce olabilir mi? ● A. F.

Okuyucum yapmış bulunduğu ilamlı icra takip formunu göndermiş. Bu şu demek: Bir kimse veya kuruluş aleyhine takip yapılacak ise bunun muhtelif çeşitleri var. Elimizde yasal bir belge yok ise biz ilamsız takip dediğimiz adi takip yaparız, bu durumda borçlunun sadece ‘borcum yoktur’ demesi takibin durması için yeterlidir.

Şayet karşımızdaki kiracı ise ve kirasını ödememiş ise biz 30 günlük ihtarlı ödeme emri göndeririz. Bu halde 30 gün içinde kirasını ödemezse tahliyesini talep imkanını sağlarız. Bunlardan bir de ilamlı takiptir. Yani elimizde bir mahkeme kararı vardır, bu kararda icrası gereken bir hüküm vardır.

Bunu ilamlı takip yaparak işleme koyarız ki buna karşı itiraz imkanları çok sınırlıdır. İşte okuyucumun sözünü ettiği takip bu ilamlı takiplerden. İlamlı takip yapılırken dayandığımız ilamı da birlikte takibe ekleriz. Takip talebinde de ilamın özü yazılıdır.

Şimdi okuyucum bana takip talebini değil ödeme emrini göndermiş, oysa icra takiplerinde dava dilekçesine eşdeğer belge takip talebidir. Esas ona bakılır, ödeme emri onun bir kopyasıdır. Bu kopya mahiyetindeki ödeme emrinde birtakım, uluslararası mahkemelerin kararlarında saz ediliyor.

Takip de neticeten bir tahliye talebi. Dolayısı ile uluslararası mahkemelerin bu takipte yerinin ne olduğunu anlamak için elbette bu kararları görmek gerekir ama bence bu tahliyeyi sağlamak için uluslararası mahkemeye gitmeye gerek yok, Türk mahkemelerinden alınmış bir kararın bulunması yeterliydi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder