Tamer Heper Bir sırası var
HABERİ PAYLAŞ

Bir sırası var

Haberin Devamı

Babamın bankalara yüklü miktarda borcu var. Biz iki kardeş babamın vefatında mirası reddettiğimizde bu borçtan kurtuluyoruz. Ancak babamın kardeşleri var, onların durumu ne olur? ● F.K.

Birisi vefat ettiğinde malvarlığı mirasçılarına kaldığı gibi borçları da kalır. Bunları mirasçıları ödemek zorundadır. Yüksek borçları olan birinin vefatında mirasçılar iki türlü düşünebilir. Bir düşünce; “Babamızın borcu bizim de borcumuzdur, cebimizden öderiz, adına laf getirmeyiz” şeklindeki bir düşüncedir.

İkincisi ise “Borcu biz yapmadık, bundan biz yararlanmadık niye biz ödeyelim?” şeklindeki düşüncedir. Bunların her ikisi de doğrudur, ortama uygun düşünülmeli ona göre davranmalıdır.

Bir kimse öldüğünde borçları var ise bunları ödemek sıradaki mirasçısına kalır. Daha önce defalarca yazdığım gibi birinci derecede mirasçı alt soydur. Yani borç iki evladına kalacak.

Borç kalan mirasçı mirası reddettiğinde o mirasçı, sanki miras bırakandan önce ölmüş gibi kabul edilir ve var ise malvarlığı veya borç sonraki sıradakine kalır. Yani okuyucumun anlattığı olayda iki evlat mirası reddederse borç kardeşlere kalacak. Bu durumda onlar ya borcu kabul edecek veya onlar da reddedecek.

Bunların yanında sırası ile tüm mirasçıların reddetme imkanı var. Veya bu imkanı kullanacaklar, var olan tüm mirasçılar mirası reddedecek. Bunun için mahkemeye başvuracaklar ve mirası reddettiklerini beyan edecekler. Böylece ret tescil edilmiş olacak. Karar sıradaki mirasçıların.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder